Donderdag in de plenaire vergadering: ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, stemmingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 14 maart 2008.

Op donderdagochtend debatteerden de Europese Parlementsleden over ontwikkelingshulp naar aanleiding van twee rapporten: één gericht op de bijdrage aan ontwikkelingshulp van nieuwe lidstaten, de ander over de rol van vrouwen in ontwikkelingslanden. De donderdagmiddag was gewijd aan de rechten van de mens, in het bijzonder in Armenië en Rusland. Ook werden twee bijzondere gevallen behandeld, die van een Afghaanse journalist en die van een Iraanse homoseksueel.

Nieuwe lidstaten en ontwikkelingssamenwerking

"In 2004 en 2007 werden de 12 nieuwe lidstaten donoren via het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, maar ze hadden geen ervaring op dit gebied", zo legde de Litouwse rapporteur Danut? Budreikait? (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie) uit in de hemiycle.

De doelstelling voor de nieuwe lidstaten is 0,17% van het bruto nationaal inkomen (BNI) te wijden aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) tegen 2010 en 0,33% in 2015. Maar veel lidstaten lopen achter op dit schema. "Nieuwe lidstaten hebben beperkte financiële en personele middelen: zij moeten hun aandacht daarom richten op waar zij ervaring hebben", zo liet Budreikait? weten.

De rapporteur wees verder op de complementaire rol van het nabuurschapbeleid en de ontwikkelingssamenwerking en stelde de oprichting van een nieuwe parlementaire vergadering voor, bestaande uit de EU en buurlanden. Eurocommissaris Louis Michel (ontwikkelingssamenwerking) herinnerde het Parlement eraan "dat de EU wereldwijd de grootste donor is, met dus een plicht om het goede voorbeeld te geven."

Meer informatie over het rapport kunt u vinden in ons persbericht. Het rapport werd op donderdag goedgekeurd.

Vrouwen in ontwikkelingslanden

Een ander rapport dat op donderdag werd behandeld is gericht op de rol van vrouwen in ontwikkelingslanden. De Duitse rapporteur Feleknas Uca (GUE/NGL, DE) herinnerde haar collega's eraan dat meer dan 40% van de vrouwen in Afrika niet naar de basisschool is gegaan, terwijl 75% van het agrarische werk gedaan wordt door vrouwen.

Het rapport van Uca pleit voor maatregelen ter bevordering van de rechten van vrouwen op gebieden als verantwoordelijk bestuur, werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid en een einde aan geweld tegen vrouwen. Het "traditionele geweld" tegen vrouwen zou een van de prioriteiten moeten worden, evenals ongelimiteerde toegang tot gezondheidsdiensten.

Mensenrechten: Armenië, Rusland, Afghanistan, Iran

De traditionele debatten over mensenrechten in de wereld kaartten deze week de situaties in Armenië en Rusland aan, terwijl eveneens de situaties van een Afghaanse journalist en een Iraanse homoseksueel ter sprake kwamen. 

Sinds de presidentsverkiezingen bevindt Armenië zich volgens de voorzitter van de EP-delegatie voor Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, Marie Anne Isler Beguin (FR, fractie De Groenen) "in een politieke crisis". Ze riep op tot een onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de demonstraties van politieke tegenstanders waar 8 personen omkwamen en riep op tot de vrijlating van gevangenen.

De EP-leden veroordelen eveneens het gebruik van geweld door de politie tegen betogers in Rusland na de presidentiële verkiezingen op 2 maart. Bernd Posselt (DE, Europese Volkspartij) liet weten dat "Dimitri Medvedev met een schone lei moet beginnen, buiten het systeem van Poetin om." De Hongaarse Alexandra Dobolyi (sociaaldemocratische fractie) pleitte voor een pragmatische aanpak: "Rusland is een strategische partner die we nodig hebben voor bijvoorbeeld de aanpak van mondiale uitdagingen."

Perwiz Kambakhsh, journalist in Afghanistan, is veroordeeld tot het doodvonnis voor het verspreiden van een artikel over de rechten van de vrouw in de islam. De leden van het Europees Parlement pleitten voor zijn vrijlating en uitten opnieuw hun verzet tegen de doodstraf.

Er werd eveneens gesproken over de zaak van Mehdi Kazemi, een 19-jarige homoseksuele Iraanse burger die bedreigd wordt met uitzetting uit Europa naar Iran, waar hij zou kunnen worden gemarteld en zelfs geëxecuteerd. Raül Romeva i Rueda (ES, Fractie De Groenen) liet weten dat "de president van Iran liet weten dat er in zijn land geen enkel probleem bestaat met homoseksuelen. Wat hij niet zei, was dat homoseksuelen worden geëxecuteerd." De resolutie roept op tot het bieden van asiel aan Mehdi Kazemi of bescherming op EU-bodem.

Zie voor de tekst van de resoluties de links hieronder.

Stemmingen op donderdag

De leden van het Europees Parlement namen op donderdag een rapport aan over vrouwen in gevangenissen, waarin wordt gepleit voor het niet plaatsen van jongeren onder de 18 in dezelfde gevangenissen als oudere personen. Er werd eveneens een rapport ondersteund voor het meer actief betrekken van Europa bij de hulp aan Irak en het verbeteren van de transparantie inzake de steun aan het land.

Tenslotte werd er een rapport goedgekeurd dat moet leiden tot het gelijktrekken van het minimum aan belastingen voor diesel met die van benzine.