Parlementsleden over uitslag verkiezingen Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 4 maart 2008.

De uitkomst van de presidentiële verkiezingen in Rusland van afgelopen zondag is nauwelijks verrassend te noemen. De door de huige president Poetin gesteunde Dmitri Medvedev kwam met een ruime meerderheid als winnaar uit de bus. Hoe reageren de Europese Parlementsleden op dit resultaat? En wat betekent dit voor de toekomstige verhoudingen tussen de EU en Rusland? We peilden de reacties van leden van de EP-delegatie voor Rusland.

Voorafgaand aan de verkiezingen van 2 maart, besloot het EP evenals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geen waarnemingsmissie naar Rusland te sturen na een geschil met Moskou over de beperkingen die het Kremlin aan de organisatie wilde opleggen.

Twijfel over transparantie verkiezingen

Een zekere mate van twijfel over de transparantie van de verkiezingen werd geuit door de Finse sociaaldemocraat Reino Paasilinna, lid van de parlementaire delegatie naar Rusland. Zij liet weten dat "concurrerende kandidaten werden verhinderd deel te nemen aan de verkiezingen of anderszins werden gediscrimineerd." Hoe dan ook zou volgens de vicevoorzitter van de delegatie "ook bij traditionele democratische verkiezingen de uitslag vergelijkbaar zijn." Medvedev kon op zondag rekenen op zo'n 70% van de stemmen.

Anna Jensen, een Deens lid van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie, deelde mee dat zij het betreurt dat "de omstandigheden waaronder de verkiezingen plaatsvonden niet vrijer waren."

Parlementsleden bekritiseren rol Poetin

Voor sommige leden van het Europees Parlement was het cruciale aspect van de verkiezingen het feit dat de huidige president Poetin voor de verkiezingen Dmitri Medvedev als zijn opvolger koos om zijn beleid van een sterke staat en een groeiende economie voor te zetten. Volgens de Griekse Europarlementariër Emmanouil Angelakas (Europese Volkspartij) "ondermijnt dit resultaat het vertrouwen van het Russische volk in de aftredende president."

Het Litouwse Parlementslid Justas Paleckis liet ons weten dat "voor en tijdens de campagne de erfenis en het imago van de heer Poetin in het gezicht van de heer Medvedev waren gedrukt."

Het Poolse Parlementslid Hanna Foltyn-Kubicka (Unie voor een Europa van Nationale Staten) omschreef de verkiezingen als "geen echte verkiezingen." Foltyn-Kubicka: "Er waren immers geen kandidaten van de oppositie, geen echte debatten, noch media-aandacht voor de tegenstanders van Medvedev."

Medvedev: "twee scenario's mogelijk"

Belangrijk voor de Europese Unie zal het toekomstig buitenlandbeleid van Medvedev zijn. Medvedev heeft al aangekondigd dat Poetin mogelijk zijn premier wordt, waarbij de vraag is in hoeverre hij een eigen beleid zal gaan voeren na zijn inhuldiging op 7 mei.

Niettemin zal Dmitri Medvedev de eerste Russische leider zijn die niet via de communistische partij of de KGB president is geworden. Het Letse Parlementslid Tatjana Ädanoka (fractie De Groenen) is een van de weinigen die instemt met de nieuwe president. Ze noemt de verkiezing van Medvedev "een unieke kans voor het bouwen van nieuwe betrekkingen tussen de EU en Rusland."

Justas Paleckis voorziet twee mogelijke scenario's vanaf mei: "Of Medvedev zal doorgaan met het Plan Poetin in samenwerking met Poetin als premier, of er zal een meer liberale Medvedev opstaan, waardoor Rusland een land kan worden dat Europese waarden absorbeert."

Anna Jensen hoopt dat Medvedev "zijn liberale imago recht aan zal doen. Ik hoop dat Rusland onder hem toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie." Emmanouil Angelakas noemde de nieuwe president tenslotte "goed voor de bevordering van de democratie, de eerbiediging van mensenrechten, de strijd tegen de corruptie en de verbetering van de kwaliteit van het leven van het Russische volk."