Vooruitblik op de Russische verkiezingen van zondag

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 28 februari 2008.

Vooruitlopend op de presidentsverkiezingen in Rusland van aanstaande zondag zijn er twijfels gerezen of de verkiezingen wel openen en eerlijk zullen verlopen. Het Europees Parlement i zal geen verkiezingswaarnemers naar Rusland sturen nadat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa i (OVSE) aankondigde dat zij afzien van toezicht op de verkiezingen.

De OVSE trok zich deze maand terug na een geschil met Moskou over de beperkingen die het Kremlin aan de organisatie wilde opleggen. Op 2 maart zal de huidige president Vladimir Poetin na twee termijnen van vier jaar worden opgevolgd.

De Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten i (Europese Volkspartij) is voorzitter van de parlementaire delegatie naar Rusland. Zij betreurt de houding van de Russische autoriteiten: "Het waarnemen van verkiezingen vindt in veel landen op de wereld plaats en is noch een inbreuk in de aangelegenheden van een soeverein Land, noch enige vorm van straf."

"Verkiezingen hebben geen politieke belang"

Er zullen naar schatting niettemin driehonderd internationale waarnemers in het land aanwezig zijn, waaronder 25 leden van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa i.

De Hongaar István Szent-Iványi, lid van de commissie Buitenlandse zaken noemt de verkiezingen in Rusland er één "zonder politieke betekenis." Szent-Iványi: "Het is een zorgvuldig geënsceneerde formele benoeming van een opvolger door president Poetin."

Het Nederlandse Parlementslid Jan Marinus Wiersma i van de commissie Buitenlandse zaken hoopt dat de nieuwe Russische president "in staat zal zijn om een nieuwe start te maken op twee gebieden: het begin van de onderhandelingen met de EU over een nieuwe partnerschapsovereenkomst en vooruitgang inzake het Russische lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie."

Schaduw

De afwezigheid van de OVSE werpt een schaduw over het verloop van de verkiezingen, maar zal waarschijnlijk niet een dramatische impact op de relaties tussen de Europese Unie en Rusland hebben.

Na de parlementsverkiezingen in Rusland van december vorig jaar concludeerden de OVSE en de Raad van Europa dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen en niet voldeden aan de verplichtingen en normen voor democratische verkiezingen. Er bestond kritiek op de beperkingen voor de media en de intimidatie van oppositiepartijen en NGO's.