Arseniy Yatsenyuk: "Geen verdeeldheid Oekraïne over Europese integratie"
Oekraïne is nog niet klaar voor het EU-lidmaatschap, maar het verwacht de steun van het Europees Parlement i wanneer het zover is. Dit is althans de mening van de voorzitter van het Oekraïense nationale parlement (de Verchovna Rada), de jeugdige Arseniy Yatsenyuk (33). Hij stond ons op dinsdag te woord, voorafgaand aan een vergadering van de parlementaire samenwerkingscommissie EU-Oekraïne in Brussel.
Arseniy Yatsenyuk was op 26-jarige leeftijd al Minister van Economische Zaken van de autonome Oekraïense Krimrepubliek en later minister van Buitenlandse Zaken van zijn land. In december vorig jaar bemachtigde hij zijn huidige functie van voorzitter van het Oekraïense parlement.
Tijdens haar bezoek aan het Europees Parlement liet de Oekraïense premier Julia Timosjenko weten dat de Europese integratie de eerste prioriteit voor Oekraïne is. Hoe 'verkoopt' u Europa aan de kiezers?
"In de Oekraïne bestaat er een enorme hoeveelheid aan verschillende meningen over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld over de vraag of we moeten toetreden tot de NAVO en inzake de taalkwestie (noot redactie: de oppositie in Oekraïne wil een referendum over de toekenning van een officiële status van het Russisch als nationale taal, in aanvulling op het Oekraïens). Maar ten aanzien van Europese aspiraties bestaat er vrijwel geen verdeeldheid. Meer dan 60% van de Oekraïense bevolking is Europees georiënteerd, dus er bestaat vrijwel geen onenigheid over dit onderwerp in onze samenleving. Op dit moment moeten de belangrijkste doelstellingen van de overheid en de politici derhalve zijn het dichter bij de Europese Unie brengen van Oekraïne.
Dit alles wil niet zeggen dat we het lidmaatschap van de Europese Unie op korte termijn al zullen gaan aanvragen, het is duidelijk dit een lang en ingewikkeld proces is. Maar laten we meer samenwerking met de EU opbouwen; laten we politieke partnerschappen en economische integratie ontwikkelen."
De oppositie in Oekraïne maakt het werk van de regering op dit moment moeilijk in het Oekraïense parlement. Is vooruitgang op dit moment mogelijk in een dergelijke atmosfeer?
"Dit is hoe de democratie in zijn werk gaat. In ieder land kost het tijd om politieke volwassenheid te bereiken. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze weerstand zal worden overwonnen. De oppositie is geen fysieke maar een intellectuele weerstand. Wij als coalitie zullen overwinnen."
Wat verwacht u van dit bezoek aan Brussel en van de samenwerking met het Europees Parlement in het algemeen?
"Het Verdrag van Lissabon geeft meer bevoegdheden aan het Europees Parlement. Ik ben er in dit kader heilig van overtuigd dat het Europees Parlement zijn steun zal geven aan de EU-aspiraties van de Oekraïne. Het zal denk ik ook zeer actief zijn op het gebied van de goedkeuring van versterkte overeenkomsten met de Oekraïne, zoals die inzake het vergemakkelijken van de visumprocedures waarover al een akkoord bestaat met het Parlement. Een vrijhandelszone tussen de Europese Unie en Oekraïne staat verder ook op het spel."