Europese Commissie maakt indrukwekkende cijfers bekend over het functioneren van EU-grensagentschap Frontex

woensdag 27 februari 2008

Den Haag (PDC) - Uit een evaluatie van de Europese Commissie i blijkt dat het Europese grensagentschap Frontex in 2006 en 2007 tijdens gezamenlijke operaties ruim 53.000 migranten die op weg waren naar Europa heeft tegengehouden. In dezelfde periode werden bijna 3000 vervalste documenten ontdekt en werden 58 mensensmokkelaars gearresteerd.

De Commissie geeft aan dat het belangrijk is dat grenswachten goed op de hoogte zijn van de asielwetgeving, omdat tegengehouden migranten regelmatig een beroep doen op asiel.  

Frontex is in 2005 operationeel geworden en heeft als functie het stimuleren van het gezamenlijke beheer van de Europese buitengrenzen en het coördineren van gezamenlijke operaties. Frontex beheert een database met apparatuur die de lidstaten beschikbaar hebben gesteld voor gezamenlijke grensoperaties. Het is echter gebleken dat patrouilleschepen, vliegtuigen, helikopters, radareenheden, thermische camera's en detectoren worden vooral ingezet bij bilaterale operaties. Nauwelijks worden deze middelen ingezet bij operaties op zee en bij grotere operaties waar meerdere lidstaten bij betrokken zijn.

In de toekomst moet het agentschap volgens de Commissie een centrale rol gaan spelen in de Europese grensbewaking. Hierbij gaat het om betrokkenheid bij projecten in de aan de EU grenzende landen zodat illegale migratie in een vroeg stadium tegengegaan kan worden. Verder zou er integratie moeten plaatsvinden van Frontex en douanediensten, aldus de Commissie.

Bron: Staatscourant, 25 februari 2008