Zweedse premier Reinfeldt: "Verdrag van Lissabon geeft meer mogelijkheden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2008.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt bevond zich op dinsdag 19 februari in het EP, waar hij de leden toesprak als onderdeel van het debat over de toekomst van Europa. Hij zette zijn visie over de Zweedse verzorgingsstaat uiteen, evenals hoe voor meer werkgelegenheid te zorgen en hij benadrukte de noodzaak van Europa om op te treden tegen de klimaatverandering. Voorafgaand aan zijn toespraak stelden we hem een paar vragen over zijn houding ten opzichte van de EU, de klimaatverandering en Kosovo.

Wat denkt u dat de sterke en zwakke punten van de EU zijn? En met het oog op het Zweedse nieuwe Verdrag van Lissabon, denkt u dat dit een groot verschil zal maken?

"De grootste verwezenlijking van Europa is te vinden in de vrede, in samenwerking en in de handel. Het is de Europese Unie die dit mogelijk maakt. Bovendien stelt het anderen toe deel te nemen onder dezelfde omstandigheden.

Het grootste probleem is denk ik dat we hebben aangegeven dat we een vrije interne markt willen, maar deze is nog steeds niet volledig het geval. Voor een klein land als Zweden dat rijk is geworden door de handel met anderen, zou het zeer nuttig zijn als de interne markt echt een interne markt zou zijn, zonder zoveel nationale subsidies, nationale bureaucratie enzovoort. Dit staat in de weg van de handel en een grotere efficiëntie.

Wat betreft de veranderingen die Lissabon teweeg kan brengen; ik denk dat iedereen opgelucht zal zijn als alle interne discussies over zijn, dat we ons nu kunnen richten op de politiek, op het gebied van de klimaatverandering en de bestrijding van de internationale misdaad. We zullen betere mogelijkheden krijgen om dit te doen, maar uiteraard moet het institutionele evenwicht worden beschermd. Wij zijn van mening dat het Europees Parlement meer invloed krijgt op de wetgeving."

Wat betreft het klimaat: het Zweedse voorzitterschap van de EU in 2009 zal samenvallen met de aanloop naar de conferentie van Kopenhagen over het klimaat: heeft u er vertrouwen in dat er een consensus kan worden gevonden?

"Ik zou zeggen dat het één van de meest fantastische momenten in de geschiedenis zou zijn als het mogelijk is. Zal Europa in staat zijn om een besluit te nemen over de verdeling van de lasten? We hebben het met het Europees Parlement over een tijdschema gehad en de lidstaten moeten hun besluiten nemen. Als dit gebeurt zal Europa hopelijk landen als China, de VS en India kunnen beïnvloeden. Het zal er ook zeer van afhangen wie de volgende president van de VS zal worden.

Ik denk dat het heel duidelijk is dat er een Chinees leiderschap nodig is dat verklaart ook deel te zijn van de oplossing. We kunnen niet langer aangeven dat ze een opkomende economie zijn en dat alleen het oude industriële deel van de wereld de verantwoordelijkheid moet nemen. Al deze factoren komen samen in het najaar van 2009, indien niet op tijd voor Kopenhagen zo spoedig mogelijk erna. Het Kyoto-proces was een coalitie van diegenen die echt wilden. Het probleem is dat de landen die echt willen een minderheid vormen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. De meerderheid van de emissies zijn afkomstig van landen die het Kyoto-protocol niet hebben ondertekend."

Wat is uw mening over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo van dit weekend?

"Het is niet mogelijk gebleken Europese landen bij elkaar te houden. Wij hebben nu een tweedeling in de VN-veiligheidsraad en zelfs deels in de Europese Unie. Zelfs als we 'ja' zeggen tegen de onafhankelijkheid van Kosovo zal het een lang proces worden onder internationale invloed. Daarom is het niet een nieuwe natie, het is een land in opkomst.

Er zijn veel meningsverschillen over deze kwestie. Ik denk dat de meesten de onafhankelijkheid kunnen accepteren, maar Kosovo is een specifiek geval. Het ideaal van Europa is belemmeringen weg te nemen en het verkeer van personen eenvoudiger te maken. Dus we zullen nieuwe belemmeringen niet accepteren. We moeten een Europees perspectief creëren voor Kosovo, Servië en de Westelijke Balkan."

"Ten aanzien van het Zweedse model van een hoog welzijn en een lage werkloosheid, kan dit als model fungeren voor anderen in Europa?

"Ik denk dat ieder land wel als model wil dienen! Mijn opvatting is dat we een noordelijk welzijnsmodel hebben, waar echter meer banen moeten worden gecreëerd om mensen te kunnen onderhouden. Meer banen, meer productiviteit, een sterke economie."