Voorzitter Europees Parlement Pöttering vraagt om samenwerking met Japan tegen klimaatverandering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 8 februari 2008.

De voorzitter van het Europees Parlement i Hans-Gert Pöttering i reisde deze week af naar Japan, waar ontmoetingen plaatsvonden met premier Yasuo Fukuda, keizer Akihito, toonaangevende parlementsleden van het Huis van Afgevaardigden, studenten en academici van de Keio Universiteit. De belangrijkste thema's van het bezoek van 5 tot 8 februari vormden samenwerking op het gebied van de klimaatverandering, Japan's relatie met de EU en de interculturele dialoog.

Pöttering bezocht ook enkele Japanse gepensioneerden in het land dat de oudste bevolking ter wereld kent. De EP-voorzitter liet weten dat hij Japan als eerste Aziatische plaats verkoos om officieel te bezoeken omdat het "dezelfde waarden deelt."

Klimaatverandering centraal

In het land waar het Kyotoprotocol i werd ondertekend riep Pöttering tijdens de ontmoeting met de Japanse premier Fukuda op tot een "sterke strategische partnerschap" tussen de EU en Japan, om zodoende een akkoord over post-Kyoto voor de uitstoot van broeikasgassen te komen.

In een publiek commentaar prees Pöttering de toespraak door Yasuo Kukuda in Davos, die wees op het belang van "een eerlijk en doeltreffend akkoord over post-Kyoto."

Tijdens zijn bezoek aan studenten van de Keio Universiteit op 6 februari vertelde de EP-voorzitter dat "Japan de brug kan slaan tussen de belangrijkste vervuilers van de industriële landen, de Verenigde Staten en de Europese Unie i."

Pöttering prees Japan voor het oprichten van een wereldwijd fonds voor nieuwe technologieën om ontwikkelingslanden te helpen de toegang te krijgen tot milieuvriendelijke technologie. Daarbij benadrukte hij de doelstellingen van de EU: een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 20% tegen 2020, evenals een verhoging van de energie-efficiëntie met 20% en een aandeel van duurzame energie van 20% in hetzelfde jaar.

Inzake het Europees jaar van de interculturele dialoog liet de EP-voorzitter weten dat "onze lange termijn doelstelling moet zijn het bouwen van een brug over het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten."

Samenwerking EU-Japan

Inzake de samenwerking tussen de EU en Japan benadrukte Pöttering tijdens zijn bezoek dat Europa en Japan soortgelijke waarden delen zoals de democratie en memoreerde hij in een toespraak tijdens een officieel diner met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden aan "de verregaande politieke dialoog tussen de EU en Japan sinds 1991." Ook verwees naar de schoonheid van de 25 Sakura bomen die geplant zijn in buurt van het EP in Straatsburg en die een geschenk waren van het Japanse parlement.

Pöttering wees echter ook op de doodstraf die "helaas nog steeds wordt toegepast in Japan." Volgens de EP-voorzitter "moet er tussen democratieën, op basis van vriendschap, een open en openhartige discussie over alle onderwerpen bestaan, zonder taboes."