Bulgaarse en Roemeense Parlementsleden over hun eerste jaar in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2008.

Bulgarije en Roemenië zijn na hun toetreding in januari 2007 een jaar lid van de EU. Tijdens dit jaar hielden beide landen verkiezingen voor het EP: Bulgarije op 20 mei, Roemenië op 25 november. De 35 Roemeense en 18 Bulgaarse Parlementsleden die gekozen werden zullen aanblijven tot juni 2009, wanneer de volgende Europese verkiezingen in alle lidstaten zullen plaatsvinden. We vroegen een aantal van onze Roemeense en Bulgaarse Parlementsleden wat hun indrukken zijn van hun toetreding tot de EU.

Welke veranderingen heeft de toetreding gebracht in het leven van de burgers van hun land?

Marusya Lyubcheva (BG, sociaaldemocratische fractie): "De burgers hebben meer zelfvertrouwen gekregen. Ook hebben ze nu echt het gevoel dat Bulgarije altijd al een Europees land is geweest en nu onderdeel uitmaakt van de grote Europese familie.

Het lidmaatschap van Bulgarije van de EU heeft geleid tot grotere economische stabiliteit; de verwachtingen van sommige sceptici voor een crisis en verstoringen op verschillende terreinen zijn niet uitkomen. We zijn begonnen te profiteren van de structuurfondsen en het cohesiefond van de EU, de operationele programma's zijn goedgekeurd en de uitvoering van de eerste projecten is nu aan de gang. Veel Bulgaren nemen daaraan deel."

Marian-Jean Marinescu (RO, Europese Volkspartij): "De meest zichtbare verandering voor Roemenen is het openstellen van de grenzen en de mogelijkheid om legaal te werken in het buitenland geweest, gecombineerd met de erkenning van diploma's en kwalificaties."

Wat zijn naar uw mening de belangrijkste aspecten van uw werk in het Europees Parlement in termen van het effect ervan op het leven van de Bulgaarse en Roemeense burgers?

Petya Stavreva (BG, Europese Volkspartij): "Het verdedigen van de belangen van de Bulgaarse wijnboeren met betrekking tot de toevoeging van suiker is een belangrijke kwestie geweest waarbij ik het standpunt van de rapporteur steunde. Het onderhouden van contacten met agrarische NGO's en professionele organisaties is erg belangrijk om feedback en een professioneel advies uit de bron te ontvangen. Hun standpunt is belangrijk voor me geweest bij besprekingen in de landbouwcommissie in het EP."

Marinescu: "Belastingen, arbeidscontracten, de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers, de kwaliteit van de dienstverlening, de veiligheid van het vervoer, de rechten van burgers en veiligheid...Dit allemaal en nog meer zaken hangen af van onze activiteiten, dus we zullen er alles aan doen wat we kunnen om de levens van burgers te verbeteren, want voor ons zijn burgers het belangrijkste."

Welke factoren kunnen denkt u bijdragen aan een grotere opkomst bij de volgende Europese verkiezingen in 2009?

Metin Kazak (BG, Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie): "Er is meer bewustwording nodig over de agenda van het Europees Parlement en de rol van het EP in het besluitvormingsproces. Ook via informeel onderwijs kan het Europese burgerschap worden bevorderd om te bouwen aan een Europa gericht op een Europees politiek denken door elke burger van de Europese Unie."

Adrian Severin (RO, sociaaldemocratische fractie): "Als de burgers begrijpen dat EU een toegevoegde waarde heeft op het beleid van lidstaten met betrekking tot individuele, sociale, nationale en internationale veiligheid van de Europese burgers, zullen ze loyaal zijn aan de EU. Maar het belangrijkste bewijs van hun loyaliteit zal de deelname aan de Europese verkiezingen zijn."