Sarkozy: geen plaats voor Turkije in Europese Unie

vrijdag 16 november 2007

Den Haag (PDC) - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren in het Europees Parlement i gezegd dat Turkije geen volwaardig lid van de Europese moet worden. Hij deed zijn uitspraken achter gesloten deuren, tijdens een gesprek met de leiders van de politieke groeperingen in het Parlement. Sarkozy had deze mening tijdens zijn campagne voor het Franse presidentschap ook al verkondigd.

Volgens Sarkozy liggen de grenzen van de Europese Unie i duidelijk vast. Het grootste gedeelte van Turkije ligt in Azië, waardoor het land buiten de grenzen van de Unie valt.

Daarnaast heeft Sarkozy laten weten volgend jaar, wanneer Frankrijk het EU-voorzitterschap bekleedt, alleen maatregelen te steunen die niet leiden tot volwaardig Turks lidmaatschap tot de Europese Unie.

De Europese Unie is in 2005 begonnen met de toetredingsgesprekken met Turkije. Wanneer het land aan alle voorwaarden voldoet, mag het land lid worden van de Unie.  

Na een periode van rust, gaf Eurocommissaris van uitbreiding Olli Rehn i eerder deze maand aan nieuwe gesprekken met Turkije te willen beginnen.

Bron: NRC Handelsblad, 15 november 2007