Versterking van het Europese nabuurschapsbeleid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 november 2007.

Het Parlement i wil dat het Europese Nabuurschapsbeleid wordt versterkt.

Europees perspectief voor Oekraïne en Moldavië

Het EP wijst erop dat de met Oekraïne te voeren onderhandelingen zouden moeten resulteren in de sluiting van een associatieovereenkomst die bijdraagt tot de Europese vooruitzichten van Oekraïne, daaronder begrepen de mogelijkheid van een EU-lidmaatschap. Het Parlement vindt bovendien dat eenzelfde aanpak moet gelden voor de betrekkingen met Moldavië, nu de eerste periode van de partnerschaps- en samenwerkingovereenkomst in juni 2008 afloopt.

Wit-Rusland

De leden van het EP veroordelen de voortdurende executies in Wit-Rusland, het enige land in Europa dat nog de doodstraf oplegt, en andere schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden door de Wit-Russische autoriteiten. De leden doen een beroep op deze autoriteiten om alle politieke gevangenen vrij te laten en alle onderdrukking van democratische krachten te staken, teneinde de Wit-Russische bevolking de kans te geven te profiteren van vrijheid, democratie en welvaart en alle mogelijkheden die voortvloeien uit nauwere integratie met de EU i.

Europese Energiegemeenschap

Het Parlement meent dat moet worden gestreefd naar de geleidelijke integratie van de oostelijke buurlanden van de EU in de Europese Energiegemeenschap. Het EP dringt erop aan hervormingen van energiesectoren met voorrang uit te voeren met handhaving van de beginselen van een open markteconomie en transparantie, in het bijzonder met betrekking tot prijzen, netwerktoegang en energierendement.

Parlementaire Vergadering voor het Oostelijk Nabuurschap

Het Parlement vindt het belangrijk de parlementaire dimensie van het politieke partnerschap tussen het Europees Parlement en de oostelijke nabuurlanden te versterken. Het EP pleit daarom voor de oprichting van een Parlementaire Vergadering voor het Oostelijk Nabuurschap met de parlementen van Oekraïne, Moldavië, Armenië, Georgië en Azerbeidzjan alsmede democratisch gezinde waarnemers uit Wit-Rusland.

Bovendien moedigt het EP de Raad, de Commissie en de lidstaten aan om een platform voor regionale, multilaterale samenwerking op ministerieel niveau met deze landen op te zetten.

Euromediterraan partnerschap en mensenrechten

De europarlementariërs herhalen dat universele mensenrechten de kern vormen van de waarden van de EU. De leden betreuren het dat sinds het begin van het Euromediterrane partnerschap weliswaar wezenlijke vooruitgang is geboekt ten aanzien van democratie en mensenrechten, maar nog niet genoeg. Zij verzoeken de Europese Commissie i te blijven samenwerken met regeringen, regionale en lokale autoriteiten en maatschappelijke spelers in de landen van de Middellandse Zee.