Europees Parlement geeft oordeel over top EU-Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 november 2007.

Het Parlement neemt een resolutie aan naar aanleiding van de Top EU-Rusland van 26 oktober jl. in Mafra, Portugal. Het Parlement gaat in de resolutie in op economische samenwerking, mensenrechten, verkiezingswaarnemers bij de Russische verkiezingen, samenwerking op energiegebied, de voorgenomen opzegging door Rusland van het CFE-verdrag en de situatie met betrekking tot Kosovo en Iran.

Economische samenwerking

Het Parlement doet een beroep op de Russische regering om samen met de EU de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor een spoedig begin van de onderhandelingen voor een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst. Het EP beklemtoont het belang van eendracht tussen de EU-lidstaten in hun betrekkingen met Rusland en spreekt de hoop uit dat spoedig een akkoord kan worden bereikt over de voorwaarden voor een snelle toetreding van de Russische Federatie tot de Wereldhandelsorganisatie.

De volksvertegenwoordiging wijst erop dat rijen vrachtwagens van niet minder dan 50 km aan de EU-zijde van de grens onaanvaardbaar zijn en verzoekt Rusland zijn grensprocedures te stroomlijnen en de met de EU voor het terugdringen van deze knelpunten overeengekomen maatregelen ten uitvoer te leggen. Daarnaast betreurt het EP dat Rusland niet zijn toezegging is nagekomen de betalingen voor vluchten boven Siberië geleidelijk af te schaffen. Het EP verzoekt Rusland de overeenkomst te tekenen die terzake op de laatste Top is bereikt.

Mensenrechten

De leden benadrukken dat de situatie in Tsjetsjenië nog steeds een geschilpunt is in de betrekkingen tussen de EU en Rusland. De leden herhalen hun scherpe kritiek op het beleid van Rusland in Tsjetsjenië en hun veroordeling van de talrijke mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. De Russische Federatie wordt verzocht met spoed concrete maatregelen te nemen om een einde te maken aan foltering en andere mishandeling, willekeurige detentie en verdwijningen in Tsjetsjenië en de straffeloosheid met betrekking tot deze schendingen aan te pakken.

De leden onderstrepen dat democratie en mensenrechten de kern moeten vormen van elke toekomstige overeenkomst met de Russische Federatie. Zij verzoeken Rusland zich volledig te houden aan zijn verplichtingen als lid van de Raad van Europa, waaronder het recht van vereniging en het recht om geweldloos te demonstreren.

Verkiezingswaarnemers

De leden betreuren dat de Russische autoriteiten hebben getalmd de OVSE uit te nodigen waarnemers naar de te houden verkiezingen te zenden en dat zij slechts een beperkt aantal OVSE-waarnemers toestaan de parlementsverkiezingen te volgen. De afgevaardigden wijzen erop dat het beperkte aantal waarnemers een ernstige ondermijning van de kwaliteit van de uit te voeren taak en van de geloofwaardigheid van deze missie in het algemeen betekent. Zij dringen er bij de Russische autoriteiten op aan dat zij op korte termijn de nodige visa voor de internationale waarnemers afgeven.

Energie

Het EP is blij met de intensievere dialoog tussen de EU en Rusland over energiekwesties en beklemtoont het belang van de invoer van energie voor de Europese economieën. Het Parlement wijst erop dat de beginselen van onderlinge afhankelijkheid en transparantie het fundament moeten zijn van samenwerking tussen de EU en Rusland op energiegebied, evenals gelijke toegang tot markten, infrastructuur en investeringen.

Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa

Het Parlement verzoekt Rusland uitdrukkelijk het voornemen te heroverwegen de naleving van het Verdrag inzake conventionele strijdkrachten in Europa (CFE) op te schorten, zijn wettige belangen via onderhandelingen te beschermen en uitholling van het CFE-Verdrag te voorkomen, daar dit een nieuwe wapenwedloop en nieuwe tegenstellingen tot gevolg kan hebben.

Kosovo en Iran

De leden dringen er bij de Russische regering op aan een positieve bijdrage te leveren aan de inspanningen van de contactgroep voor Kosovo en de Europese Unie om een duurzame politieke oplossing te vinden voor de toekomstige status van Kosovo, die aanvaardbaar is voor de bij het conflict betrokken partijen. Ten slotte doen de leden een beroep op de EU en op Rusland als lid van de VN-Veiligheidsraad om hun inspanningen voort te zetten om een oplossing te vinden voor de Iraanse nucleaire kwestie.