Eurocommissaris Kroes bespreekt Microsoft-zaak met Parlementsleden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2007.

Op 17 september werd de 497 miljoen euro boete die de Europese Commissie softwaregigant Microsoft oplegde wegens misbruik van een dominante marktpositie bevestigt in een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg. Reden voor de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) om het EP te bezoeken voor een onderhoud met de leden van de commissie Economische en monetaire zaken. Sommige Parlementsleden betwijfelen immers of de consument wel echt zal profiteren van de uitspraak.

Kroes liet tijdens de ontmoeting weten dat de uitspraak laat zien dat "zelfs superdominante bedrijven de markt niet kunnen verstoren." De Commissie gaf Microsoft drie jaar geleden een recordboete van 497 miljoen euro omdat het in zijn besturingsprogramma Windows standaard de Windows Media Player opneemt. Volgens de Commissie ondermijnt het inbouwen hiervan de concurrentie. Ook eiste de Commissie dat Microsoft bepaalde technische informatie over Windows moet delen met de concurrentie. Het Gerecht van Eerste Aanleg ondersteunde in zijn uitspraak de Commissie.

De taak van Kroes is ervoor zorgen dat bedrijven die in de EU opereren niet de markt voor hun eigen doeleinden opeisen. Ze moet er eveneens voor zorgen dat overheidssubsidies niet aangewend worden voor het verstoren van de markt. Concurrentie is immers goed voor de consument: goedkopere tarieven voor internationaal bellen en lagere luchtvaarttarieven zijn hier slechts twee voorbeelden van.

Consument echt de winnaar?

Tijdens haar bezoek aan de commissie zette Kroes uiteen wat voor concrete resultaten de uitspraak met zich mee zou brengen, nadat de Franse commissievoorzitster Pervenche Berès (sociaaldemocratische fractie) het besluit "historisch" noemde. Het Ierse Parlementslid Eoin Ryan (Fractie Unie voor een Europa van nationale staten) vroeg zich echter af of de consument daadwerkelijk van de uitspraak zal profiteren, aangezien Windows Media Player nog altijd de populairste specifieke mediatoepassing is.

Kroes gaf toe dat de positie van de mediaspeler in de markt sterk is, maar ze verdedigde de uitspraak door aan te geven dat "het bedrijf technische informatie moet onthullen dat echte voordelen voor de consumenten zal brengen."

De Commissie verplicht Microsoft een aantal belangrijke onderdelen van Windows vrij te geven, die te maken hebben met 'interoperabiliteit'. Interoperabiliteit laat de uitwisseling toe van gegevens en diensten tussen menselijke en technische systemen. Dit betreft onder andere oplossingen op het gebied van gebruikers en groepen, de Active Directory (de centrale database met computer en gebruikersgegevens) en toegang tot bestanden en printers.

Rem op innovatie?

Het Duitse liberale Parlementslid Wolf Klinz (ALDE) uitte zijn bezorgdheid aan Kroes over de mogelijke gevolgen voor innovatie. De uitspraak zou volgens hem een negatief signaal naar innovatieve ondernemingen kunnen verzenden. "In feite geeft het aan dat men geen innovatieve technologie op de markt moet brengen omdat de Europese Commissie anders tussenbeide zal komen." Kroes antwoordde dat wat betreft innovatie "wij de verantwoordelijkheid voor de gehele markt moeten nemen" en dat "het niet aanvaardbaar is dat één van de marktposities in gevaar komt wegens een gebrek aan interoperabiliteit."

De Parlementsleden ondervroegen de Eurocommissaris eveneens over de mogelijke effecten van de recente financiële onstuimigheid op de financiële markten, veroorzaakt door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Er bestaat niet voldoende bewijs dat dit anticompetitief gedrag heeft opgeleverd", zo liet Kroes de aanwezige Parlementsleden weten.

Na de ontmoeting spraken wij met het Britse Parlementslid Jonathan Evans (Europese Volkspartij), rapporteur voor de modernisering van het mededingingsbeleid van de EU: "De Commissie heeft alle reden tevreden te zijn met het vonnis van het hof. Het is belangrijk dat bedrijven over de hele wereld weten dat de Commissie voor de belangen van de consumenten opkomt door middel van het verdedigen van volledige en open concurrentie. Ik hoop dat de overgebleven vraagstukken tussen de Commissie en Microsoft nu snel kunnen worden opgelost."

Op het tijdstip van schrijven is het nog niet bekend of Microsoft in beroep gaat tegen de uitspraak van het hof.