Conclusies voortgangsrapport 2007 Turkije

vrijdag 9 november 2007

Den Haag (PDC) - Turkije blijft voldoende vooruitgang boeken bij het voldoen aan het Criteria van Kopenhagen i. Dat is de voornaamste conclusie uit het voortgangsrapport over het EU-kandidaatlidmaatschap van Turkije dat de Europese Commissie i  op dinsdag 6 november gepubliceerd heeft . De belangrijkste punten in het rapport zijn:

De onlangs gehouden parlementaire verkiezingen voldeden aan de Europese normen. Ook de presidentsverkiezingen zijn gehouden in lijn met de grondwet. Het militaire apparaat heeft de democratische gang van zaken niet aangetast.

Vooruitgang is geboekt in de hervorming van het openbaar bestuur, en in de efficiency van rechtelijke macht. Daarnaast heeft het land meer actie ondernomen om de rechten van vrouwen gelijk te stellen aan die van mannen. Ten slotte heeft Turkije vooruitgang geboekt door de ratificatie van instrumenten behorende bij internationale mensenrechtenverdragen en de implementatie van uitspraken van het Europese Hof voor de rechten van de Mensen.

Turkije heeft echter weinig vooruitgang geboekt met een aantal andere politieke hervormingen in 2007. Verdere inspanningen worden van Turkije verlangd om de vrijheid van meningsuiting en de rechten van niet-Moslim gemeenschappen te garanderen.

Op economisch gebied voldoet Turkije aan de eisen van de Unie. Turkije beschikt over een goedfunctionerende markteconomie. Deze zal op termijn kunnen omgaan met de druk van concurrerende staten uit de Unie. De economische groei en de buitenlandse directe investeringen blijven sterk groeien.

Bron: Europese Commissie, 6 november 2007