Conclusies voortgangsrapport 2007 Servië

donderdag 8 november 2007

Den Haag (PDC) - Servië heeft op politiek gebied wat vooruitgang geboekt. Dat is de voornaamste conclusie uit het voortgangsrapport over het EU-kandidaatlidmaatschap van Servië dat de Europese Commissie i op dinsdag 6 november gepubliceerd heeft. De belangrijkste punten in het rapport zijn:

De nieuwe grondwet is op november 2006 in werking getreden. In navolging hiervan zijn de parlementaire verkiezingen in 2007 in lijn gehouden met de Europese normen. De formatie is echter minder goed verlopen. Door de grote verscheidenheid aan politieke vertakkingen heeft het politieke hervormingsproces vertraging opgelopen.

De controle op het militaire apparaat van Servië is verbeterd. In de regionale samenwerking blijft Servië een positieve rol spelen .

De hervormingen van wet- en regelgeving lopen achter op schema. De ontwikkeling van een volwaardige democratie is nog niet afgerond en Servië kent nog een hoge mate van corruptie. Ook de mensenrechten, waaronder die van vrouwen, kinderen en Roma, moeten verbeterd worden. Daarnaast zijn er nog steeds etnische spanningen in het land. Ten slotte wordt van Servië verwacht dat het volledige medewerking verleent aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Op economisch gebied heeft Servië vooruitgang geboekt bij het creëren van een functionerende markteconomie. De huidige Servische economie behaalt nog steeds hoge groeicijfers. Ingrijpende hervormingen moeten echter worden doorgevoerd om ervoor te zorgen dat Servië op termijn kan omgaan met de concurrentiedruk van de landen in de Europese Unie.

De inflatie ligt op een lager niveau, en de overheidsuitgaven worden in de hand gehouden. De werkloosheid in het land blijft echter erg hoog. Ook is verdere ontwikkeling nodig in het proces van privatisering.

Bron: Europese Commissie, 6 november 2007