Conclusie voortgangsrapport 2007 Montenegro

donderdag 8 november 2007

Den Haag (PDC) - Montenegro heeft veel vooruitgang geboekt bij het opzetten van een degelijk openbaar bestuur nadat het land onafhankelijk werd. Dat is de voornaamste conclusie uit het voortgangsrapport over het EU-kandidaatlidmaatschap van Montenegro dat de Europese Commissie i op dinsdag 6 november gepubliceerd heeft. De belangrijkste punten in het rapport zijn:

In oktober 2007 heeft het parlement de grondwet opgesteld in lijn met de Europese normen. Ook heeft Montenegro vooruitgang geboekt op het gebied van administratieve en wettelijke hervorming. De grootste politieke partijen hebben een verklaring aangenomen gebaseerd op de basisprincipes van het EU-recht. Hierdoor is Montenegro toegetreden tot de Raad van Europa i.

Ook heeft Montenegro vooruitgang geboekt op het gebied van mensenrechten en de bescherming van minderheden. Daarnaast is Montenegro betrokken bij regionale samenwerking in Zuid-Oost Europa en heeft het land de CEFTA (regionale vrijhandelsovereenkomst) geratificeerd.

Montenegro moet echter wel de strijd met corruptie aangaan en de controle op het openbaar bestuur versterken. Ook geven de omstandigheden van vluchtelingen, inclusief de Roma, de Europese Unie reden tot zorg.

Op economisch gebied heeft Montenegro verdere vooruitgang geboekt bij het creëren van een goedwerkende markteconomie. Deze hervormingen vinden echter in een langzaam tempo plaats en ingrijpende hervormingen zijn dan ook nodig om de markteconomie bestand te maken tegen concurrentie op langere termijn.

De Montenegrijnse economische stabiliteit is verbeterd, waardoor meer banen zijn gecreëerd, en de inflatie blijft laag.

Montenegro moet op economisch gebied echter nog werken aan de hoge energieprijzen en het tegengaan van werkloosheid. 

Bron: Europse Commissie, 6 november 2007