Conclusie voortgangsrapport 2007 Albanië

donderdag 8 november 2007

Den Haag (PDC) - Op politiek niveau heeft Albanië vooruitgang geboekt op het gebied van democratie en het handhaven van de wetgeving. Ook op het gebied van mensenrechten, de bescherming van minderheden en het versterken van het eigendomsrecht is Albanië vooruit gegaan. Daarnaast blijft Albanië een positieve rol spelen in het behouden van de regionale stabiliteit. Dat is de voornaamste conclusie uit het voortgangsrapport over het EU-kandidaatlidmaatschap van Albanië dat de Europese Commissie i op dinsdag 6 november gepubliceerd heeft. Andere belangrijke punten uit het rapport zijn:

Albanië moet nog werken aan de ontwikkeling van een volwaardige democratie. De rol van politieke partijen in het bijzonder moet nog worden ontwikkeld om het politieke systeem een effectieve en transparante uitwerking te geven. Het is dan ook belangrijk voor Albanië om de electorale en wetgevende hervormingen af te sluiten. Ten slotte kent Albanië nog veel corruptie. De strijd tegen corruptie moet hierdoor in het land worden voortgezet.

Op economisch gebied heeft Albanië vooruitgang geboekt bij het creëren van een goedfunctionerende markteconomie. Verdere hervormingen zijn echter nodig wil het land de markteconomie voor langere periode goed laten functioneren. Daarnaast moet het land het hoge werkloosheidscijfer verder naar beneden brengen.

Bron: Europese Commissie, 6 november 2007