Consumentenprijzen voor roaming dalen met 60 %

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2007.

Sinds deze zomer betalen consumenten in de Europese Unie tot 60 % minder voor het gebruik van hun mobieltje in het buitenland. De overstap door de Europese aanbieders van mobiele telefoondiensten op het Eurotarief verloopt zoals gepland. Dit blijkt uit een studie die de 27 nationale toezichthouders voor mobiele telefoondiensten (verenigd in de ERG - European Regulators Group) in samenwerking met de Europese Commissie hebben verricht.

De aanbieders van mobiele telefoondiensten voldoen door de bank genomen aan de eisen om vanaf 30 juli voor al hun roamende klanten een "Eurotarief" te introduceren, aan te bieden en beschikbaar te stellen (niet meer dan 49 eurocent per minuut voor uitgaande gesprekken vanuit het buitenland en niet meer dan 24 eurocent voor inkomende gesprekken in het buitenland, excl. BTW).

Tegen 30 augustus zijn ongeveer 200 miljoen consumenten uit de EU overgeschakeld op het Eurotarief. Veel aanbieders liepen vooruit op de wet en boden het Eurotarief al in juli of augustus aan. De ERG-studie toont bovendien dat de aanbieders zich over het algemeen houden aan het tijdspad voor de toepassing van de nieuwe transparantieregels uit de roamingverordening van de EU.

"De Europese wetgever wilde dat het Eurotarief het standaard prijsaanbod voor roaming in de EU zou worden", zegt Viviane Reding, de EU-commissaris voor telecommunicatie, " en is er inmiddels dus in geslaagd dat plan te verwezenlijken.

De overstap naar het Eurotarief is vlot verlopen dankzij de nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en de ERG en de krachtige politieke steun die we deze zomer van het Europees Parlement hebben gekregen.

De transparantie van sommige nieuwe roamingaanbiedingen laat weliswaar nog wat te wensen over, maar de gesprekken van vandaag met ERG en de Europese consumentenorganisatie BEUC hebben mij ervan overtuigd dat de nationale toezichthouders hier zo snel mogelijk iets aan zullen doen."

Volgens Roberto Viola, de voorzitter van ERG in 2007, en Dániel Pataki, diens opvolger in 2008, is ERG tevreden met de eerste resultaten van de toepassing van de verordening. Het proces dat in samenwerking tussen de Commissie en ERG is opgezet, aldus beidere heren, heeft het bedrijfsleven richtsnoeren ter hand gesteld om de verordening in praktijk te brengen en heeft de nationale toezichthouders geholpen bij de uitvoering van hun toezichttaken: een goed voorbeeld van efficiënte harmonisatie.

De ERG-studie over roaming die vandaag is bekendgemaakt, biedt een momentopname van de eerste uitvoeringsfase van de roamingverordening van de EU (tot eind augustus) en een overzicht van de beschikbaarheid van het Eurotarief. Het basismateriaal voor de studie werd verzameld aan de hand van een vragenlijst die de nationale toezichthouders voor mobiele telefoondiensten aan leveranciers van internationale roamingdiensten uit de hele EU hadden gestuurd. Meer dan 80 % van de exploitanten van het mobiele-telefonienetwerk en een aantal grote Europese aanbieders hebben gegevens aangeleverd.

Afgezien van twee gevallen blijkt het nalevingsniveau in Europa zeer behoorlijk te zijn. In de eerste weken na 30 juli gingen meer dan 3 miljoen abonnees actief op zoek naar het Eurotarief; bovendien profiteerden miljoenen anderen rechtstreeks van de nieuwe regels omdat hun aanbieder het Eurotarief tijdens de zomer al automatisch ter beschikking stelde.

In Duitsland, Luxemburg, Nederland en Portugal brachten sommige exploitanten op 1 juli het Eurotarief in rekening voor hun klanten; één exploitant in Polen begon al op 22 juni met het nieuwe tarief (zie IP/07/1202 ). Vanaf 30 augustus was het Eurotarief op grote schaal beschikbaar voor ongeveer 200 miljoen abonnees die er in deze fase van profiteerden. Op die basis kan ervan worden uitgegaan dat tegen eind september meer dan 400 miljoen EU-burgers de bescherming van het Eurotarief genoten.

De Commissie heeft de ontwikkelingen in de zomer op de voet gevolgd en daarbij geconstateerd dat een aantal aanbieders uit heel Europa onder het maximumniveau van het Eurotarief dook (niet meer dan 49 eurocent per minuut voor uitgaande gesprekken vanuit het buitenland en niet meer dan 24 eurocent voor inkomende gesprekken in het buitenland, excl. BTW).

De laagste tarieven werden vastgesteld in Nederland (20 eurocent voor uitgaande en inkomende gesprekken), het Verenigd Koninkrijk (31,57 eurocent voor uitgaande en 12,63 eurocent voor inkomende gesprekken), Ierland 32,23/15,70 eurocent voor inkomende gesprekken), België (37,15/23,14 eurocent) en Oostenrijk (37,50/20,83 eurocent). Dit kan erop wijzen dat de markt zijn werk doet, maar er zijn meer gegevens nodig zijn om te bevestigen dat andere marktdeelnemers deze trend volgen.

Volgens de ERG-studie bevestigden alle aanbieders van mobiele telefoondiensten dat de consumenten tegen de vastgestelde termijn van 30 juli op de hoogte waren gebracht van de beschikbaarheid van het Eurotarief. Enkele nationale toezichthouders hebben echter nog klachten in behandeling van consumenten die het gebrek aan transparantie van sommige aanbiedingen aan de kaak stelden.

De Commissie vermoedt dat een mobiele exploitant in België wellicht niet voldoet aan de transparantievoorschriften van de roamingverordening van de EU. Deze aanbieder van mobiele-telefoondiensten heeft de laatste dagen van juli een SMS naar zijn klanten gestuurd met de boodschap dat het Eurotarief op 30 september 2007 automatisch op hen van toepassing zou worden.

Dat de consument het Eurotarief al eerder kon kiezen en tegen 30 augustus erop kon overschakelen, stond niet in de sms, maar enkel op de website van de aanbieder. De Commissie heeft ERG op de hoogte gebracht en de Belgische telecomtoezichthouder gevraagd dit geval te volgen.

De Europese Commissie en ERG stappen nu samen over naar de volgende toezichtfase in het kader van de toepassing van de roamingverordening. Vanaf 30 september, zo staat in de verordening, moeten consumenten prijsinformatie ontvangen telkens wanneer zij een interne EU-grens overschrijden.

Voorts werkt de Commissie aan een verslag voor het Europees Parlement - dat eind 2008 klaar moet zijn - over het effect van de invoering van het Eurotarief op de mededinging, op de nationale prijzen en op de prijsontwikkeling voor sms- en dataroaming.

De Commissie heeft studies naar prijzen voor sms- en dataroaming op stapel staan; ERG zal in oktober van start gaan met het verzamelen van gedetailleerde gegevens (detailed data gathering exercise). Verwacht wordt dat ERG in december een eerste volledig verslag bij de Commissie zal indienen.

Achtergrond:

Krachtens de nieuwe roamingverordening van de EU (die sinds 30 juni 2007 van kracht is) moeten aanbieders van mobiele-telefoondiensten uiterlijk op 30 juli een Eurotarief ter beschikking stellen en actief aanbieden aan hun klanten (zie IP/07/870 ) en moeten zij de klant een maand nadat deze een Eurotarief heeft gekozen, of, indien dat niet het geval is, ten laatste op 30 september 2007 overschakelen naar het Eurotarief (niet meer dan 49 eurocent per minuut voor uitgaande gesprekken vanuit het buitenland en niet meer dan 24 eurocent voor inkomende gesprekken in het buitenland, excl. BTW). In 2008 en 2009 gaat het Eurotarief nog verder omlaag.

Meer informatie over roaming:

http://ec.europa.eu/roaming/

Stand van zaken in verband met het Eurotarief in de 27 lidstaten: http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/implementation/benchmark/

Informatie over de roamingverordening van de EU vindt u ook in MEMO 07/251 .