Het bezoek van Trichet: de reactie van Parlementsleden
Na het bezoek van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet aan het EP, waar hij toegaf dat er de behoefte bestaat aan meer transparantie en het herstel van vertrouwen van de consument op de financiële markten, vroegen wij enkele Parlementsleden die aan de buitengewone hoorzitting op dinsdag deelnamen of Trichet, die de ECB een voorbeeld van transparantie noemde, hen gerust heeft gesteld.
De vraag aan de Parlementsleden luidde: Heeft u op basis van de uitlatingen van Trichet vertrouwen in de wijze waarop de ECB de huidige onrusten op de financiële markten heeft behandeld?
Karsten Friedrich Hoppenstedt (Dui, Europese Volkspartij):
"De ECB heeft op een goede en flexibele manier gereageerd. De reikwijdte van instabiliteit zou nog groter zijn geweest als de ECB niet had aangedrongen op zijn eigen onafhankelijkheid ten behoeve van prijsstabiliteit."
Gunnar Hökmark (Zwe, Europese Volkspartij):
"Ja, dat heb ik. De onafhankelijkheid van de ECB en de vertoonde capaciteit om juist te handelen geeft me vertrouwen over de manier waarop de ECB met dit soort situaties kan omgaan."
Udo Bullmann (Dui, sociaaldemocratische fractie PES):
"Trichet is zich goed bewust van de problemen met betrekking tot de situatie. Wij hopen wel dat de ECB in zijn toekomstige monetaire besluiten rekening houdt met de groei en de ontwikkeling in de arbeidsmarkten, zoals het nu doet in het aanpakken van deze crisis."
Ieke van den Burg (Ned, PES):
"Hetgeen de ECB ex post heeft uitgevoerd is positief te noemen. Het probleem is echter dat de ECB niet ex ante kan optreden. De huidige crisis toont aan dat er een gebrek aan overzicht is, door het versplinterde systeem van bedrijfseconomische toezichthouders en centrale banken. We hebben een aanvullende, sterke Europese toezichthouder met adequate bevoegdheden nodig om de risico's van de financiële activiteiten van banken en andere financiële instellingen zoals hedge funds en privé-firma's te controleren."
Wolf Klinz (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa - ALDE):
"De handelswijze van de ECB is terecht en verantwoordelijk te noemen. Door de noodzakelijke liquiditeit te verschaffen, bleek de ECB snel te kunnen reageren. De ECB heeft niettemin het echte probleem niet opgelost. Maatregelen om transparantie in deelmarkten en het werk van kredietagentschappen te verbeteren kunnen naast maatregelen om het toezicht op het Europese banksysteem te versterken slechts op de lange termijn worden bereikt."
Lapo Pistelli (Ita, ALDE):
"De hoorzitting van dinsdag bevestigt nogmaals de noodzaak van een sterk initiatief wat betreft de bevoegdheden op het gebied van toezicht. Zoals vaak het geval is reageert Europa pas nadat een feit heeft plaatsgevonden. Er moeten adequate middelen gevonden worden om gelijkaardige crises te verhinderen."
Guntars Krasts (Unie voor een Europa van Nationale Staten):
"De ECB heeft onmiddellijk gereageerd, wat een goed teken is. Slechts enkele weken geleden was de hoofdzorg van de ECB inflatiedruk, nu moet de hoofdzorg van Trichet zijn hoe uit deze crisis te stappen met de minste mogelijke schade voor de eurozone. Ik heb er vertrouwen in dat de ECB de juiste besluiten zal nemen om een echte crisis te vermijden en zijn sterke greep over het monetair beleid zal handhaven."