De Portugese president over het nieuwe verdrag en over solidariteit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 5 september 2007.

Aníbal Cavaco Silva, de president van Portugal, het land dat momenteel voorzitter is van de EU, bevond zich dinsdag in Straatsburg voor een toespraak aan de Europese Parlementsleden. In zijn toespraak richtte hij zich vooral op de behoefte om te vechten tegen armoede en sociale uitsluiting, waarbij hij de fundamentele rol van solidariteit in de Europese integratie onderstreepte. Wij hadden de kans om hem te ondervragen over zijn advies over Europa, zijn rol hierin en de toekomst van de EU.

  • 1. 
    Portugal is nu ruim 20 jaar lid van de EU. Wat zou u aan de burgers van de nieuwe lidstaten van de EU willen meedelen?

"De aanwezigheid van Portugal in de EU is zeer positief te noemen. De resultaten zijn niet alleen in termen van stabiliteit en democratie maar ook in termen van economische en sociale ontwikkeling aanwezig. Portugal kan een voorbeeld zijn voor de nieuwe lidstaten, door de hervormingen die wij sinds onze toetreding hebben doorgevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar de interne markt. Om in een dergelijke markt kunnen concurreren, zijn grote  hervormingen in onze economie nodig geweest. Ik denk ook dat het lonend is voor nieuwe lidstaten om de fouten te analyseren die wij na de integratie in de monetaire unie hebben gemaakt. Deelnemen aan de monetaire unie is zeer veeleisend, het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een begrotingsdiscipline te handhaven. Ik ben nu echter vol zelfvertrouwen over de toekomst van Portugal."

  • 2. 
    Het Portugese voorzitterschap staat op het punt een nieuw EU-verdrag te bereiken dat de basis voor de toekomst van Europa zal vormen. Wat wenst u zoal voor de toekomst?

"Ik wens een sterk Europa met een sterke stem op het internationale podium. De EU moet bekwaam zijn in het beantwoorden van de zorgen van de mensen, hierbij denk ik aan onderwerpen als werkgelegenheid, veiligheid, energie en klimaatverandering. Het is daarom belangrijk om de eroderende periode in het integratieproces na het negatieve referendum in Frankrijk en Nederland af te sluiten. Ik hoop dat tijdens het Portugese voorzitterschap er een hervormd verdrag zal worden opgesteld die deze moeilijkheden zal overwinnen. Ik denk dat we gebruik moeten maken van de nieuwe wind die in de lidstaten waait en op basis van het mandaat van de Europese top in juni in oktober in Lissabon tijdens de Intergouvernementele Conferentie het nieuwe verdrag moeten goedkeuren. Dit is zeer belangrijk voor de toekomst van Europa."

  • 3. 
    In uw toespraak in het EP beklemtoonde u de behoefte om tegen armoede en sociale uitsluiting te vechten en definieerde u Afrika als de door de EU bevoorrechte partner. Waarom verkoos u dit podium om deze boodschap te leveren?

"Solidariteit is een fundamentele pijler van de opbouw van Europa, zonder solidariteit zou het moeilijk zijn om politieke stabiliteit binnen de EU te handhaven en zou het moeilijk zijn om de Europese burgers ervan te overtuigen dat de EU het antwoord voor hun zorgen is. Het Parlement is het huis van de Europese burgers, wij moeten dit structurele probleem - 16% van de Europeanen leven in armoede - als een Europees probleem zien, hoewel de lidstaten er verantwoordelijk voor zijn. Wij hebben een sociale agenda, Europese programma's om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden. Dit bewijst dat het ook een Europees probleem is. Het is voor mij ondraaglijk om te weten dat er miljoen Europese burgers in armoede leven. Het Europees Parlement is de beste plaats om het belang van dit onderwerp te onderstrepen."