Roaming: alle aanbieders hebben de Commissie nieuwe tarieven meegedeeld

donderdag 23 augustus 2007

Sedert de Commissie, op 2 augustus laatstleden, de lijst van alle aanbieders van mobiele telefoondiensten in de EU, inclusief de "zwarte schapen", heeft gepubliceerd, hebben alle betrokken aanbieders het door hen toegepaste Eurotarief aan de Commissie meegedeeld, overeenkomstig de nieuwe roamingverordening van de EU. Al deze Eurotarieven zijn ondertussen opgenomen in de lijst op de website van de Commissie. Voor de gebruikers van roamingdiensten in Europa zijn de eerste resultaten tamelijk positief: in 23 van de 27 lidstaten van de EU ligt voor ten minste één aanbieder van mobiele telefoondiensten het roamingtarief beneden de in de verordening vastgestelde maxima.

" Dankzij de aanhoudende druk die door de EU is uitgeoefend, hebben de consumenten vanaf nu een volledig overzicht van het aanbod in heel Europa op het gebied van de nieuwe Eurotarieven voor mobiele roamingdiensten," aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media . "Tot mijn grote voldoening heb ik geconstateerd dat alle aanbieders van mobiele telefoondiensten zich naar de wet lijken te hebben geschikt, en dat ook de enkele verdwaalde schapen zich ondertussen bij de kudde hebben aangesloten. Dat het plaatje nu volledig is, betekent niet dat alle werk ook gedaan is. Samen met de nationale toezichthouders op het gebied van telecomdiensten, zal de Commissie zich nu buigen over de kwaliteit, de transparantie en het consumentvriendelijk karakter van de roamingdiensten die nu worden aangeboden. In het najaar zullen wij dan ook kunnen oordelen of er nu meer concurrentie is op de roamingmarkt en of de consument werkelijk beter af is."

De op 2 augustus geopende website van de Commissie bevat een lijst van de Eurotarieven die worden aangeboden in de 27 lidstaten van de EU (zie IP/07/1202 ). De tabel is gebaseerd op de antwoorden op een vragenlijst die half juli aan 95 aanbieders van mobiele telefoondiensten in de EU is toegezonden. In eerste instantie heeft de Commissie 74 antwoorden ontvangen. Enkele aanbieders hebben de informatie over hun aanbod later aan de Commissie toegezonden of hebben de oorspronkelijk toegezonden informatie gecorrigeerd. Vandaag hebben ook de laatste twee aanbieders - EMT uit Estland en Areeba uit Cyprus - hun gegevens aan de Commissie meegedeeld, zodat het EU-overzicht nu volledig is.

De invoering van de nieuwe EU-roamingverordening lijkt in het algemeen vlot te verlopen. In 23 van de EU-lidstaten wordt door ten minste één aanbieder een roamingtarief aangeboden dat beneden de in de nieuwe verordening vastgestelde maxima ligt. De meeste aanbieders van mobiele telefoondiensten hebben het Eurotarief ook aangeboden of geactiveerd vóór het verstrijken van de in de verordening vastgestelde termijn.

In oktober zal de Commissie, samen met de groep van Europese toezichthouders, een meer gedetailleerde en kwalitatieve evaluatie maken van de overschakeling naar het Eurotarief. De resultaten daarvan zijn belangrijk voor de evaluatie die de Commissie uiterlijk op 30 december 2008 moet overleggen aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers.

Achtergrond:

Krachtens de nieuwe EU-roamingverordening (die sedert 30 juni 2007 van kracht is) dienden aanbieders van mobiele telefoondiensten uiterlijk op 30 juli een eurotarief beschikbaar te stellen van en ook actief aan te bieden aan hun klanten (zie IP/07/870 ). In de verordening is bepaald dat roamingtarieven niet meer mogen bedragen dan 0,49 euro voor gesprekken vanuit het buitenland en 0,24 euro voor in het buitenland ontvangen gesprekken (exclusief BTW). De aanbieders worden ertoe aangespoord tarieven toe te passen die onder de voorgeschreven maxima liggen, wat tot nu toe in 23 lidstaten ook is gebeurd.

Zodra een klant het aangeboden tarief heeft aanvaard, heeft de aanbieder nog een maand de tijd om het tarief ook werkelijk te activeren. Indien de consument niets doet, wordt het Eurotarief automatisch van toepassing op 30 september, tenzij hij voordien heeft ingeschreven op een speciaal roamingpakket.

Meer details zijn te vinden op de roamingwebsite van de Commissie:

http://ec.europa.eu/roaming .

De groep van Europese toezichthouders heeft specifieke richtsnoeren gepubliceerd betreffende de overschakeling naar het nieuwe roamingtarief; zie hiervoor:

http://erg.eu.int/whatsnew/ .

De gegevens betreffende aanbieders van mobiele telefoondiensten in de EU zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/implementation/benchmark