Interview met europarlementslid Bert Doorn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 16 april 2007.

De persdienst van het Europees Parlement gaat tot aan de verkiezingen in 2009 in gesprek met de Nederlandse en Vlaamse europarlementariërs. Dit keer is de beurt aan Bert Doorn (CDA).

Sinds wanneer bent u lid van het EP? Wat deed u hiervoor/doet u hiernaast?

Ik ben lid van het Europees Parlement sinds 1999. Voor die tijd was ik werkzaam bij de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW. Bij deze organisatie ben ik secretaris internationale zaken en hoofd juridische zaken geweest.

Binnen het CDA ben ik ook geruime tijd actief. Bij de partij heb ik onder meer de volgende functies bekleed:

  • voorzitter van de afdeling Wassenaar;
  • voorzitter van de landelijke werkgroep Internationale Samenwerking;
  • lid van de commissie Buitenland;
  • lid van het bestuur van de Eduardo Freistichting, de aan het CDA gelieerde denktank voor internationale vraagstukken.

Waar houdt u zich in het Parlement mee bezig?

Mijn parlementaire werkzaamheden richten zich voornamelijk op het werkterrein van twee commissies, de commissie Juridische Zaken en de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming. De commissie Juridische Zaken behandelt zaken die betrekking hebben op bijvoorbeeld vennootschapsrecht en intellectueel eigendomsrecht en de regelgeving die daarbij hoort. Meer in het algemeen toetst de commissie juridische zaken de wetsvoorstellen die de Europese Commissie indient op verenigbaarheid met het EU-Verdrag. Ik let in deze commissie vooral op de kwaliteit en vereenvoudiging van regelgeving en de vermindering van administratieve lasten. Binnen de EVP-fractie in de juridische commissie ben ik vice-coördinator. Een coördinator verdeelt de woordvoerderschappen en is verantwoordelijk voor het stemgedrag van de EVP leden in de commissie.

De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming richt zich hoofdzakelijk op de interne markt. Voorstellen die in deze commissie behandeld worden zijn gericht op het opheffen van nationale belemmeringen in het vrije verkeer van goederen, diensten en personen. Daarnaast is productveiligheid voor de consumenten in de Europese Unie een belangrijke doelstelling van deze commissie.

Ik ben eveneens lid van de Asean-delegatie van het Europees Parlement. Deze delegatie onderhoudt de betrekkingen met de lidstaten van de Association of South East Asian Nations. Daarnaast ben ik plaatsvervangend lid van de delegatie die de betrekkingen onderhoudt met het Koreaanse schiereiland.

Sinds 20 januari 2006 ben ik lid van de Parlementaire Onderzoekscommissie betreffende de financiële crisis van de Britse verzekeraar Equitable Life. Deze commissie onderzoekt de vermeende inbreuken van Equitable Life op het Gemeenschapsrecht, waardoor veel spaargeld van een miljoen Britten en andere Europeanen in rook is opgegaan. Ook de controletaak van de Europese Commissie wordt daarbij onderzocht.

Wat vindt u het boeiendst aan uw werk als europarlementariër?

Het is boeiend en belangrijk als volksvertegenwoordiger de Europese Commissie te controleren. De Commissie bezit het alleenrecht om wetsvoorstellen in te dienen. Het is belangrijk dat het Parlement corrigerend kan optreden. Ik ben voor verschillende onderwerpen rapporteur. De rapporteur schrijft een rapport namens het Parlement en is extra intensief betrokken bij onderhandelingen met de fracties in het Parlement, de Commissie en met de Raad. Zo kun je meer invloed uitoefenen dan op het eerste gezicht lijkt.

Wat vindt u minder boeiend of zelfs vervelend?

Onhandig is het maandelijkse gereis naar Straatsburg. Het kost veel tijd en geld. De petitie voor één zetel van het Parlement is inmiddels door meer dan een miljoen Europeanen ondertekend .

Met welke dossiers bent u nu bezig? Waarom zijn ze belangrijk? En wanneer worden zij door de parlementaire commissie en het voltallige Parlement behandeld?

In april zal ik een rapport presenteren over de vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie. Administratieve lasten zijn de informatieverplichtingen die direct voortvloeien uit regelgeving waar ondernemingen aan moeten voldoen. De Europese Commissie heeft becijferd dat een vermindering van de administratieve lasten met 25% kan leiden tot een stijging van 1,5% van het Europese BNP. Dit zou een fantastische bonus zijn voor de Europese economie. De stemming in de parlementaire commissie is voorzien in juni, waarop de plenaire stemming in Straatsburg in juli zou kunnen plaatsvinden.

Momenteel wordt in het Parlement mijn rapport over schadevorderingen als gevolg van inbreuken op het mededingingsrecht behandeld. Ik heb een reactie op een beleidsvoorstel van de Europese Commissie geschreven. De Commissie wil hiermee burgers en bedrijven die schade hebben geleden als gevolg van bijvoorbeeld illegale prijsafspraken de mogelijkheid geven een schadeclaim in te dienen. Deze grondgedachte ondersteun ik, want toegebrachte schade moet uiteraard worden vergoed. Maar het gaat te ver als het procesrecht gedetailleerd wordt voorgeschreven vanuit Brussel. Ik zal de Commissie goed in de gaten houden als zij met een concreet voorstel voor wetgeving komt.

Ten slotte ben ik op dit moment rapporteur voor de richtlijn over de accountancysector. De nadere uitwerking van dit soort technische richtlijnen wordt vaak voorbereid in comités van nationale ambtenaren onder leiding van ambtenaren van de Europese Commissie. Deze uitwerkingsprocedure is bekend onder de jargonnaam 'comitologie'. Probleem was dat deze procedures erg ondoorzichtig waren en dat ze buiten de democratische controle van het Parlement plaatsvonden. We hebben de Raad in 2006 na intensieve onderhandelingen kunnen overtuigen in te stemmen met een uitgebreidere controlebevoegdheid van het Parlement op deze comitologieprocedures. Het Parlement heeft nu het recht in te grijpen als het gegeven mandaat wordt overschreden.

Actualiteit: Wat vindt u van de verklaring van Berlijn die op 25 maart is aangenomen?

De verklaring van Berlijn laat ons nog eens zien wat de prioriteiten van de Europese Unie zijn: vrede, vrijheid, welvaart, ontwikkeling, energie en milieu. Ook kunnen we gezamenlijk het voortouw nemen om terrorisme, georganiseerde criminaliteit en illegale immigratie het hoofd te bieden. Europa is onze gemeenschappelijke toekomst.

 

REF.: 20070416IPR05287