Burgerforum in Portugal: jongeren vragen om zware stem in besluitvorming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 3 juli 2007.

Vlak vóór het begin van het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie, vormde Lissabon tussen 28 en 29 juni het decor voor een speciaal burgerforum, waarbij EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering, vice-president Manuel dos Santos en de voorzitters van de politieke fracties in het Parlement zich aansloten. Als speciale gasten waren 150 jonge mensen uitgenodigd om het onderwerp "De toekomst van de Europese Unie en de rol van jongeren" te bespreken.

De vergadering vond in het Portugese parlement plaats en het werd geopend door de voorzitter van het nationale parlement, Jaime Gama. De gebeurtenis werd uitgezonden door de nationale zender RTP en het werd gepresenteerd door de bekende Portugese journaliste Fátima Campos Ferreira.

Onderwerpen die tijdens het burgerforum werden besproken waren de rol van jonge mensen in de Europese besluitvorming, verschil van mening over de oorlog in Irak, het Europese verdrag, het milieu en de belastingpolitiek. Het debat was zeer levendig en divers, met een actieve bijdrage van de deelnemers inzake het belangrijkste onderwerp, de toekomst van Europa.

En de discussie gaat van start...

Jaime Gama liet tijdens de opening van de zitting aan de jonge studenten van de jeugdverenigingen weten "te verwachten dat er belangrijke vragen worden gesteld. Wij willen geen propaganda aanhoren."

De eerste vraag die vanuit het publiek werd gesteld was de vraag hoe de geloofwaardigheid van de EU kon worden hersteld, na de deuken die het heeft opgelopen door de oorlog in Irak. Parlementslid Monica Frassoni (Ita, fractie De Groenen) liet weten: "Meestal hebben overheden moeite om de Europese besluiten over te nemen. De democratische vraag wordt niet volledig opgelost, vooral niet in het externe beleid."

Josep Daul (Fra), de voorzitter van de fractie Europese Volkspartij, merkte op dat "het nieuwe verdrag een gemeenschappelijk beleid op sommige onderdelen mogelijk zal maken.

Het Europese Verdrag

Het toekomstige Europese Verdrag was één van de belangrijkste onderwerpen, vooral omdat tijdens het Portugese voorzitterschap zal worden opgesteld. Enkele deelnemers aan het debat betreurden het afzien van een Europese Grondwet, zoals José Rodrigues ( Jonge Europese Federalisten): "Wat doen we met de verwachtingen van de burgers van de achttien landen die het goedgekeurd hebben?"

De voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, liet weten dat "niemand wil dat Europa een superstaat wordt, maar wel een democratische en een bekwame. Slechts een sterk Europa zal onze identiteit kunnen verdedigen. Alleen zou Portugal bijvoorbeeld niet zijn waarden in de wereld kunnen verdedigen."

Bruno Gollnisch (Fra, ITS) verschilde echter van mening: "Ik keur de Grondwet af, net als dit verdrag. Deze bevat namelijk bijna alles wat de eerste had. Het vermijdt enkel sommige woorden, wegens de wens van sommigen voor een superstaat."

De rol van jongeren

Carla Mouro, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, wilde weten "hoe de Europese leiders jongeren in de Lissabonstrategie zullen betrekken." Graham Watson (UK, ALDE) liet daarop weten dat de Lissabonstrategie "een manier voor Europa is om een meer globaliserende en concurrerende economie te bereiken. De markt is een kostbaar instrument. We zouden moeten proberen om mensen klaar te stomen voor nieuwe kansen."

Martin Schulz (Dui, de voorzitter van de socialistische fractie): "Globalisering moet plaatsvinden met rechtvaardigheid en niet als een proces waarin slechts enkelen voordelen kunnen genieten." Brian Crowley (Ier, Unie voor een Europa van Nationale Staten): "Er bestaat een enorme ruimte voor de stem van jongeren. Jullie hebben een sterke stem. De politiek haat het wanneer mensen weten wat ze willen."

Milieu

Wat betreft het onderwerp milieu kwam de vraag naar voren wat het EP doet om milieu in het communautaire beleid op te nemen. Volgens Francis Wurtz (Fra, GUE/NGL) "is het EP bezorgd over vragen die de politieke vragen overstemmen, zoals klimaatverandering, schone energie en openbaar vervoer. Telkens als wij institutionele vragen bespreken moeten wij ons afvragen of milieuvraagstukken zijn inbegrepen."

Het debat eindigde met één van de vragen die momenteel het meest in Portugal worden besproken: een referendum voor het nieuwe Europese Verdrag. Pöttering: "Elk land zou apart moeten beslissen om wel of niet een referendum te houden. Ik verdedig het parlementaire systeem, maar het besluit is aan de Portugese overheid."