Eurotarief maakt weg vrij voor goedkoper bellen in het buitenland

maandag 2 juli 2007

Na talloze raadplegingen, publieke hoorzittingen en intense onderhandelingen tussen de Parlementsleden en het Duitse voorzitterschap i van de EU i, is de langverwachte verordening voor de kosten van mobiel telefoneren in en naar het buitenland ('roaming') van kracht, na de ondertekening op 27 juni door de Raad i en het Parlement i en de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie twee dagen later. Met de zomervakantie in aantocht geen onprettig vooruitzicht.

Elke zomer, wanneer veel Europeanen naar het buitenland afreizen, vormen de tarieven voor het gebruik van de mobiele telefoon een bron van ergernis. De roamingtarieven voor het gebruik van een buitenlands netwerk kunnen immers onverwacht duur uitvallen. Na de adoptie van goedkopere tarieven door het Europees Parlement op 23 mei, nam de Raad het voorstel in juni aan. De nieuwe wet zal de kosten voor mobiele telefoongesprekken in het buitenland voor de ongeveer 147 miljoen gebruikers verminderen.

Door het met de Raad bereikte akkoord en aan te dringen op een snelle inwerkingtreding van de verordening, zullen vakantiegangers nog deze zomer kunnen profiteren van lagere roamingtarieven. Veel exploitanten zijn reeds begonnen met het reduceren van de tarieven. Het akkoord voorziet in een Eurotarief, een limiet van 49 cent voor uitgaande en 24 cent voor inkomende gesprekken, dat over een periode van drie jaar bovendien per jaar zal afnemen. Aanbieders zijn vrij om prijzen beneden het Eurotarief aan te bieden.

De maximale prijzen voor de komende jaren worden daarmee als volgt:

  • 2007: 49 cent voor mobiel bellen in het buitenland; 24 cent voor gebeld worden in het buitenland
  • 2008: 46 cent voor mobiel bellen in het buitenland; 22 cent voor gebeld worden in het buitenland
  • 2009: 43 cent voor mobiel bellen in het buitenland; 19 cent voor gebeld worden in het buitenland

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Reacties Parlementsleden: "Het is nu aan de aanbieders"

De Oostenrijkse rapporteur Paul Rübig (Europese Volkspartij) liet namens het Parlement weten dat een snelle inwerkingtreding van de tarieven essentieel was, zodat mensen er nog tijdens de zomervakantie van kunnen profiteren. Rübig: "Om de burger deze zomer al van de voordelen te laten profiteren drongen we er bij de Raad en de Commissie i op aan het voorbeeld van het Parlement te volgen om de tekst zo snel mogelijk gereed te hebben voor ondertekening en publicatie in het Publicatieblad. De EU heeft het akkoord in een recordtempo afgeleverd. Het is nu aan de aanbieders van mobiele telefonie om de consument snel en op een duidelijke manier de voordelen voor te leggen, zodat ze hier snel van gebruik kunnen maken."

Volgens Angelika Niebler (Dui, Europese Volkspartij), voorzitster van de commissie Industrie, onderzoek en energie, heeft de verordening al positieve resultaten laten zien: "Verschillende bedrijven bieden op dit ogenblik nieuwe tarieven aan die onder de grenzen van het Eurotarief liggen. Klanten zullen bovendien profiteren van transparantie, waarvoor het Parlement heeft gevochten. Hierdoor zal bijvoorbeeld informatie per sms over de tarieven voor het betreffende netwerk worden verstrekt wanneer iemand de grens overgaat."

Volgens Arlene McCarthy, voorzitster van de commissie Interne markt en consumentenbescherming (UK, sociaaldemocratische fractie) "toont deze nieuwe wet aan dat het Europees Parlement handelt wanneer de consumenten ontevreden zijn over het gebruik van hun mobiele telefoon wanneer ze reizen of op vakantie zijn. Consumenten zullen hun telefoonrekeningen met zo'n 50% zien dalen."

2.

Wat te doen?

Uw mobiele exploitant heeft één maand om u de nieuwe prijzen onder het Eurotarief aan te bieden, sommigen zijn dus al begonnen te adverteren voor nieuwe tarieven. De consumenten hebben twee maanden om in te gaan op de aanbiedingen. Hoe eerder u reageert, hoe eerder u van de tarieven gebruik kunt maken, zelfs al deze maand. Wanneer u niet reageert, zal u automatisch twee maanden na het aanbod van de mobiele provider van het Eurotarief gebruik kunnen maken.

Wanneer u reeds een contract heeft voor roaming, ontvangt u niet automatisch het Eurotarief. Uw operator is echter verplicht u de mogelijkheid te bieden over te stappen naar de nieuwe tarieven. 

Uiterlijk achttien maanden na de inwerkingtreding van de wetgeving moet de Europese Commissie de gevolgen van de verordening evalueren en verslag uitbrengen aan de Raad en het Parlement. De Commissie zal ook de ontwikkelingen van de prijzen voor sms- en mms-verkeer volgen en indien nodig voorstellen doen voor regulering op dit gebied.