Economische en handelsbetrekkingen EU-Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2007.

Volgens het Parlement moet de economische samenwerking tussen Rusland en de EU stoelen op hoge democratische standaarden en de principes van de vrije markt. Het EP roept Rusland op zijn markthervormingen voort te zetten, zich te onthouden van politisering van de economie en de onafhankelijkheid van openbare en particuliere instellingen te eerbiedigen.

Het Parlement neemt kennis van het wetsvoorstel dat onlangs in de Russische Federatie is ingediend, dat het de regering mogelijk zou maken om buitenlandse aanbiedingen voor meerderheidsaandelen in Russische ondernemingen te verwerpen. Hierdoor zou het onmogelijk worden gemaakt dat buitenlanders een aandeel van meer dan 49% verwerven in bedrijven die actief zijn in 39 strategische takken van de industrie. Het EP stelt het principe van deze wet ter discussie, alsook de keuze en het toenemende aantal van de industrietakken die van "strategische betekenis" zouden zijn voor Rusland. Dit bevordert het investeringsklimaat niet en doet fundamentele vragen rijzen over de rol van de staat in een markteconomie.

De leden verzoeken Rusland in het kader van zijn toekomstige toetreding tot de WTO de volgende maatregelen te nemen:

  • de problemen in verband met de exporttarieven op hout voor de Scandinavische landen op te lossen;
  • een einde te maken aan de bestaande verschillen tussen de binnenlandse prijzen in Rusland en de wereldmarkttarieven;
  • een oplossing te vinden voor de problemen in verband met de spoorwegtarieven die worden vastgesteld op basis van de plaats van bestemming, met name voor de Oostzeelanden.

Voorts onderstrepen de afgevaardigden de noodzaak tot verbeteringen in de wetgeving en tot toezicht op de naleving ervan voor wat betreft de bescherming van de rechten van intellectueel, industrieel en commercieel eigendom. Rusland wordt opgeroepen om vóór de komende toetreding tot de WTO de nodige wetgeving af te kondigen en te zorgen voor volledige tenuitvoerlegging van deze wetgeving zodat namaak en piraterij efficiënt betreden kunnen worden.

Volgens het Parlement is het niet alleen van belang voor Rusland om het Europese Energiehandvest te ratificeren, maar moet de EU overwegen onderhandelingen aan te knopen om te komen tot een officieel kaderdocument voor de betrekkingen met Rusland op energiegebied, dit in het kader van de nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst.

Het Parlement is voorts van mening dat de handel in diensten een essentieel onderdeel vormt van de toekomstige commerciële betrekkingen tussen de EU en Rusland. Het dringt aan op convergentie van de communautaire en Russische wetgeving, met name op gebieden zoals financiële dienstverlening, communicatie en vervoer, met inachtneming van de bijzondere bepalingen voor de openbare diensten.

In de landbouwsector moet de samenwerking worden geïntensiveerd, vooral wat betreft de sanitaire en fytosanitaire maatregelen. De export van landbouwproducten, met name van vis, vlees en zuivelproducten, naar Rusland is voor veel lidstaten van groot belang. Het Parlement is dan ook bezorgd over de beperkende maatregelen die Rusland onlangs op dit gebied heeft genomen en dringt er bij de EU op aan de lidstaten die door deze maatregelen getroffen zijn te steunen en een gemeenschappelijke oplossing te vinden voor de problemen met exporten naar de Russische markt.