Pöttering en Parlementsleden ontmoeten Gary Kasparov

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2007.

De Russische schaakgrootmeester Gary Kasparov bezocht het Europees Parlement vorige week op 23 en 24 mei, om zijn meningen over Rusland te verkondigen aan EP-president Hans-Gert Pöttering, de leiders van de politieke fracties, de Parlementsleden van de commissie Buitenlandse Zaken en de delegatie voor Rusland. "Rusland verdient het om deel uit te maken van de vrije wereld", zo liet Kasparov weten in een persconferentie op woensdag.

Kasparov, die onlangs werd gearresteerd voor het protesteren tegen het Kremlin, werd uitgenodigd door Hans-Gert Pöttering, de voorzitter van het Parlement, als teken van steun voor "hen die werken om democratie te bewerkstelligen."

Kasparov (1963) werd geboren in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, in een Armeens-Joodse familie. Kasparov werd wereldkampioen schaken en met name zijn tweestrijd met die andere Russische schaker, Anatoli Karpov, de favoriet van het Kremlin, kreeg wereldwijde aandacht. In 2005 hield hij op met het spel en hield zich sindsdien vooral bezig met politiek. Zo richtte hij het United Civil Front op, dat poogt de verkiezingsdemocratie in Rusland te bewaren.

Kritiek

Kasparov werd rond het middaguur op woensdag welkom geheten door Hans-Gert Pöttering in de hemicycle, waarna hij in een persconferentie inging op zijn motivatie voor zijn acties.

De kritiek van Kasparov op het Kremlin is direct en vrij van nuances. Hij gelooft dat het Kremlin "de Russische democratische instellingen verzwakt" en "gekenmerkt wordt door een terugkeer naar de macht van de elites en de bekrompen gewoontes uit het verleden."

Voorzitter Pöttering verklaarde dat de "uitnodiging van Gary Kasparov een uitdrukking van onze verplichting als vrij verkozen leden van het Europees Parlement is, om al diegenen te steunen die werken om democratie en het recht in Rusland te bewerkstelligen. Zij verdienen onze volledige steun en solidariteit."

"Crisis is op komst"

Kasparov voorspelt een crisis in Rusland vóór het eind van het jaar in Rusland, een jaar dat hij als essentieel beschouwt in de ontwikkeling van het land. De interne ruzies onder de elite ziet Kasparov echter als een kans voor de oppositie.

De vroegere wereldkampioen schaken vertelde de Parlementsleden dat zijn strategie is de diverse facties van de Russische oppositie te verenigen voor de Parlementaire verkiezingen in december 2007 en de presidentiële verkiezingen van 2008. Volgens Kasparov is het niet van belang de verkiezingen te winnen, maar ervoor te zorgen dat ze überhaupt plaatsvinden.

Kasparov concentreert zich in zijn protest op vreedzame 'straatprotesten.' Ook het gebruik van internet ziet hij als de sleutel voor het mobiliseren van steun. Kasparov: "De aanwezigheid van 5000 mensen in de straten van Moskou is van een grotere orde dan 100.000 mensen in de straten van Parijs. Het aansluiten in de protestacties is vrij gevaarlijk; de politie gaat niet zachtzinnig om met hen die protesteren. Voor ons is elke demonstratie echter een belangrijke stap op weg naar de democratie."

Schaakmat voor de relaties EU-Rusland?

Als onvermijdelijke vraag werd Kasparov gevraagd wat de EU kan doen om te helpen. Volgens Kasparov moet de EU zich niet met interne Russische zaken bemoeien, maar moet het de regering ook niet blind steunen. Kasparov is van mening dat het behandelen van de Russische regering als gelijke partner in de internationale relaties "het verkeerde signaal naar de Russische bevolking doet zenden."

Er was tenslotte ruimte voor enig optimisme voor Kasparov, daarmee doelend op de maand april. Vorige maand uitten het Parlement en de lidstaten hun kritiek over de gewelddadige repressie van demonstraties in Rusland en de schending van mensenrechten door de Russische regering. "Dit was vanuit het perspectief van de Russische oppositie zeer belangrijk, omdat zowel door het Europees Parlement als de Europese regeringsleiders een andere houding tegenover Rusland werd aangenomen."