Lagere kosten voor mobiel bellen in het buitenland (roaming)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2007.

Het EP neemt het met de Raad bereikte akkoord aan over roaming op publieke, mobiele netwerken. Hierdoor, en door aan te dringen op een snelle inwerkingtreding van de verordening, kunnen klanten nog deze zomer profiteren van lagere roamingtarieven. De verordening treedt in werking voor een periode van drie jaar, waarna ze afloopt.

Rapporteur Paul RÜBIG (EVP-ED, AT) verklaart namens het EP dat het Parlement een snelle inwerkingtreding van de goedkopere roamingtarieven voorstaat, zodat mensen er nog tijdens de zomervakantie van kunnen profiteren. Rübig: "Het Europees Parlement is ervan overtuigd dat een snelle aanname van de verordening noodzakelijk is teneinde de burger reeds deze zomer van de voordelen ervan te laten profiteren. We dringen er bij de Raad en de Commissie op aan om het voorbeeld te volgen van het Parlement - dat de wetgevende tekst gecontroleerd en in alle officiële werktalen vertaald had in vijf dagen (waarvan vier feestdagen) - en om de tekst zo snel mogelijk gereed te hebben voor ondertekening en publicatie in het Publicatieblad."

De rapporteur verwijst naar de datum van 7 juni voor aanname van de verordening in de Telecommunicatieraad. "De verordening kan 24 uur na de officiële ondertekening door het Parlement en de Raad worden opgenomen in het Publicatieblad." Tijdens het debat van vanochtend sprak de Raadsvertegenwoordiger overigens over een publicatie in het Publicatieblad op 29 juni a.s. Commissaris Viviane REDING is echter met het EP van mening dat publicatie begin juni moet plaatsvinden.

De kosten van mobiel bellen in het buitenland (roaming)

De door het EP aangenomen tekst kijkt naar de zogenaamde retail en 'wholesale' kosten van mobiel bellen, dat wil zeggen naar de kosten die de operatoren de mobiele beller in rekening brengen (retail) en de kosten die operatoren elkaar in rekening brengen voor het gebruik van elkaars netwerk (wholesale). Het maximumbedrag dat een gastoperator kan opleggen aan de "thuisoperator" van een mobiele beller wordt vastgesteld op € 0,30 per minuut (exclusief BTW). Dit maximum zal, in lijn met de wens van de industriecommissie, over een periode van drie jaar met 2 eurocent per jaar omlaag gaan. De Raad wilde in eerste instantie niet lager gaan dan € 0,36 per minuut.

De maximumprijzen voor roaming voor consumenten worden vastgesteld op € 0,49 per minuut voor het bellen in het buitenland en op € 0,24 per minuut voor gebeld worden in het buitenland. De Raad had in eerste instantie voorgesteld deze maxima op € 0,50 en € 0,25 te stellen, maar ging de onderhandelingen in met maxima van, respectievelijk, € 0,60 en € 0,30. Afgesproken is verder dat de maximumprijs voor bellen in het buitenland met € 0,03 per jaar zal dalen. Het maximum om gebeld te worden zal met € 0,02 dalen na het eerste jaar en met € 0,03 na het tweede jaar.

De prijzen voor de komende jaren worden daarmee als volgt:

  • 2007: 49 cent voor mobiel bellen in het buitenland, 24 cent voor gebeld worden in het buitenland en 30 cent voor wholesale;
  • 2008: 46 cent voor mobiel bellen in het buitenland, 22 cent voor gebeld worden in het buitenland en 28 cent voor wholesale;
  • 2009: 43 cent voor mobiel bellen in het buitenland, 19 cent voor gebeld worden in het buitenland en 26 cent voor wholesale.

Opt-in of opt-out

Een van de belangrijkste twistpunten was de keuze voor een opt-in danwel een opt-out systeem. In het eerste systeem gaan de maximumprijzen voor consumenten eerst gelden als zij dit aanvragen, in het tweede systeem gelden deze prijzen automatisch (tenzij de klant ervoor kiest deze tarieven niet op hem van toepassing te laten zijn). Het Parlement kiest duidelijk voor een opt-out systeem.

Alle consumenten zullen nu de mogelijkheid krijgen om zonder kosten en binnen één maand na de inwerkingtreding van de verordening, in of uit het eurotariefplan te stappen. Indien een klant voor het eurotarief kiest, heeft de aanbieder een maand de tijd om dit tarief te activeren. In theorie kan de klant dus reeds op de datum van inwerkingtreding van de verordening van het eurotarief profiteren.

De klant die de maand waarin hij kan kiezen om in of uit het tariefplan te stappen, voorbij laat gaan zonder een keuze te maken, zal twee maanden na het verstrijken van deze maand automatisch onder het eurotarief gaan vallen. Anders gezegd: klanten krijgen drie maanden de tijd om een keuze te maken. Maken zij geen keus, dan wordt het eurotarief op hen van toepassing. Klanten die reeds profiteren van bijzondere roamingtarieven of -pakketten en die door hun operator herinnerd zijn aan hun voordelige contract, zullen echter niet automatisch onder het eurotarief vallen.

De maximumprijzen voor het gebruik door operatoren van elkaars netwerk zullen twee maanden na de inwerkingtreding van de verordening van kracht worden.

Transparantie

Het EP heeft een aantal bepalingen met betrekking tot de transparantie in het voorstel opgenomen. Zo worden operatoren verplicht aan hun klanten duidelijk te maken welk bedrag zij in rekening brengen voor uitgaande en inkomende gesprekken in het buitenland. En uiterlijk achttien maanden na de inwerkingtreding van de wetgeving moet de Europese Commissie de gevolgen van de verordening evalueren en verslag uitbrengen aan de Raad en het Parlement. De Commissie moet ook de ontwikkelingen van de prijzen voor sms-en en mms-en volgen en, indien nodig, voorstellen doen voor regulering op dit gebied.

De verordening zal gelden voor een periode van drie jaar. De Commissie zal bezien, in het licht van marktontwikkelingen en consumentenbescherming, of het nodig zal zijn met wetgeving te komen om deze periode te verlengen.