Lagere kosten voor mobiel bellen tijdens de vakantie: interview met Paul Rübig, rapporteur voor 'roaming'

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 23 mei 2007.

Bent u de hoge kosten voor mobiel telefoneren tijdens uw vakantie beu? Dankzij het Parlement zal dit binnenkort mogelijk verleden tijd zijn. Na intensieve onderhandelingen heeft de EU een akkoord bereikt over een limiet voor internationale mobiele telefoonkosten, waardoor de kosten al voor de zomer gelimiteerd kunnen worden tot 49 cent voor uitgaande en 24 cent voor inkomende gesprekken. Het Oostenrijkse Parlementslid Paul Rübig (Europese Volkspartij) heeft het compromis namens het EP besproken.

Het Parlement stemt vandaag, 23 mei, over de kwestie 'roaming', waarna de Raad op 7 juni een beslissing zal nemen. Als alles loopt zoals gepland, zullen zo'n 147 miljoen mobiele telefoongebruikers in de Europese Unie al tijdens de zomervakantie gebruik kunnen maken van goedkopere tarieven.

Meneer Rübig, u heeft laten weten dat de telefoonrekening tijdens de vakantie niet hoger zou moeten zijn dan de rekening voor het hotel. Het begint er nu op te lijken dat de nieuwe tariefvoorschriften van de EU voor deze zomer in zullen gaan. Hoe is het mogelijk dat er zo snel een overeenkomst is gesloten?

"De Europese lentetop waar de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeenkwamen maakte duidelijk dat een overeenkomst vóór de zomer zeer gewenst was. Eurocommissaris Viviane Reding van Informatiemaatschappij en media heeft dit zelfs als een persoonlijke doelstelling neergezet. Zodoende was het dus duidelijk voor het Parlement dat deze doelstelling zou moeten worden ondersteund. Wij hebbende laatste maanden dag en nacht onderhandeld, omdat de verschillen in de standpunten aanvankelijk zeer groot waren."

Waarom is er gekozen voor het toepassen van een prijslimiet, dat vrij ongebruikelijk is binnen de EU-wetgeving, om lagere prijzen voor consumenten af te dwingen?

"De overeenkomst moet niet zozeer opgevat worden als een prijsregulering, maar meer als een tarief om de burger te beschermen. Het vertegenwoordigt een absoluut maximumniveau, dat misbruik van de markt zal voorkomen. In sommige lidstaten zijn de tarieven voor roaming voor de consumenten al verlaagd tot ongeveer tien procent van het bedrag dat wij voorstelden. Wij hebben nu een maximum van 49 cent voor uitgaande gesprekken afgesproken, in sommige lidstaten zal dit zelfs veel lager uitvallen. Het is nogmaals de bedoeling geweest de consument te beschermen tegen exorbitant hoge rekeningen. Om misbruik tegen te gaan, hebben wij besloten tot een verordening over te gaan, die onmiddellijk effect moet krijgen."

De overeengekomen prijzen betreffen slechts een limietgrens. Denkt u dat toenemende concurrentie ooit zal leiden tot een situatie waarin er geen verschil meer zal bestaan in de kosten tussen binnenlandse en buitenlandse oproepen binnen de EU?

"De overeenkomst zal een startsignaal zijn voor de telecommunicatie-industrie omtrent de vraag wie de nieuwe zwervende klanten zal binnenhalen. Dit zal een immense beweging op gang brengen, nog vóór de zomervakantie, omdat miljoenen Europese klanten het beschermde tarief zullen willen toepassen. Het bedrijf dat het tarief het eerst zal aanbieden zal de grote winnaar op de markt zijn. Wij zijn er zelfs vrij zeker van dat de prijslimieten niet toegepast zullen worden. In plaats daarvan zullen door de concurrentie aanzienlijk lagere tarieven aan de consument worden aangeboden.

In principe zijn de objectieven het creëren van een echte interne markt op dit gebied en meer transparantie voor de consument, die vaak geen idee heft hoeveel hij kwijt is aan bellen in het buitenland. Ze zullen nu bij aankomst in het buitenland informatie ontvangen over de prijzen door middel van een sms-bericht."

Wat moeten burgers doen om al tijdens de zomervakantie gebruik te kunnen maken van de nieuwe voordelen?

"Ik zou mensen adviseren om een brief aan hun telecommunicatieleverancier te schrijven om het nieuwe Eurotarief aan te vragen, zodat er geen vertraging oploopt. Wanneer de verordening in werking treedt, zullen exploitanten hoe dan ook een aanbieding moeten doen, waar de consumenten al dan niet gebruik van kunnen maken. Zij die geen besluit willen nemen zullen na drie maanden automatisch het beschermende tarief ontvangen. Het is dus een zeer veilige verordening voor de consument geworden. Zij die een onmiddellijk een besluit zullen nemen zullen echter de eersten zijn die van de nieuwe tarieven kunnen profiteren."

De Raad bestaande uit ministers voor telecommunicatie zullen op 7 juni over de kwestie stemmen. Aangezien de voorgestelde wet een EU-verordening is, zal het indien goedgekeurd meteen van kracht zijn in de lidstaten, direct na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Rübig heeft gewezen op het feit dat, alhoewel het niet mogelijk is om een exacte datum voor goedkeuring te geven, het mogelijk is dat de wetgeving al vóór het einde van juni zal worden ingevoerd. Onder dit optimistische scenario, zouden klanten al in augustus gebruik kunnen maken van de verlaagde tarieven.