Parlementsleden steunen inzet interventieteams op grensgebieden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 3 mei 2007.

Omdat tienduizenden illegale migranten de afgelopen jaren hebben geprobeerd de zuidelijke kusten van Europa te bereiken, zijn de besluitvormers van de EU tot actie overgegaan. Leden van het Europees Parlement stemden vorige week donderdag voor het inzetten van 'snelle?grensinterventieteams' (Rapid Border Intervention Teams - RABIT) op grensgebieden om EU-lidstaten bij te staan in de grote stroom van illegale migranten die overzees aankomen.

Onder het systeem zullen lidstaten speciaal opgeleide grenswachten inzetten op verzoek van het grenscontroleagentschap Frontex.

De rapporteur voor de kwestie, de Belg Gérard Deprez (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), legde de noodzaak voor de interventieteams vorige week in de plenaire vergadering in Straatsburg uit: "Het probleem waar we het over hebben is even eenvoudig als dringend. Het gaat om het organiseren van hulp aan EU-lidstaten die een plotselinge en grote aankomst van illegale immigranten meemaken. Vandaag de dag betreft het probleem de zuidelijke landen binnen de EU, maar niemand kan uitsluiten dat andere, vooral de zuidoostelijke of oostelijke grenzen, in de toekomst gelijke problemen zullen ondervinden."

Menselijke tragedies

Elk jaar bereiken rond de half miljoen illegale immigranten de EU, waarbij immigratie over zee zo'n 14% van uitmaakt. In 2006 landden rond de 20.000 Afrikaanse immigranten illegaal in Lampedusa in Italië, evenals 30.000 op de Canarische Eilanden. De immigratiestroom zorgt vaak voor enorme menselijke tragedies, aangezien velen hun bestemming niet levend bereiken.

De resolutie die in Straatsburg door het EP werd aangenomen vraagt om 'Efficiënt beheer van de externe grenzen van de EU door controles en toezicht om illegale immigratie en mensenhandel te bestrijden en om bedreigingen voor de interne veiligheid van de lidstaten, het openbare beleid, de volksgezondheid en de internationale relaties te verhinderen.' Daarbij noemt het grenscontrole niet alleen in het belang van de lidstaten met externe grenzen maar van alle lidstaten die de interne grenscontroles hebben afgeschaft.

Met het laatste punt benadrukt de resolutie dat door de open grenzen in Europa illegale migranten die eenmaal aangekomen zijn in de EU vrij kunnen doorreizen naar elke andere EU-lidstaat.

Interventieteams: eerbied voor "fundamentele rechten"

Wat zullen de taken van de interventieteams precies zijn? De resolutie noemt een aantal punten waarbij de teams zullen assisteren:

  • Grenscontroles
  • Het controleren van reisdocumenten
  • Het ondervragen van personen die de grens overschrijden om het doel van de reis te achterhalen

Deze handelingen zullen onder de instructies en in de aanwezigheid van de bestaande grenswachten in de lidstaten plaatsvinden. De interventieteams zullen dus nimmer autonoom opereren. Ze zullen lidstaten assisteren die hulp nodig hebben in deze procedures. De interventieteams zullen bestaan uit speciaal opgeleide deskundigen uit verschillende lidstaten die de nationale grenswachters slechts tijdelijk bijstand zullen verlenen.

De huidige mogelijkheden om op Europees niveau doeltreffende bijstand te verlenen bij de personencontroles aan en de bewaking van de buitengrenzen worden ontoereikend geacht. Volgens Deprez is de eerbied voor "de fundamentele rechten van de immigranten in de assistentie echter essentieel." Deprez: "De bestaande grenswachters en de leden van de interventieteams moeten daarom tijdens het uitvoeren van de grenscontroles geen discriminatie tentoonstellen tegen personen op grond van geslacht, ras, etnische oorsprong, godsdienst of geloof, leeftijd of seksuele voorkeur."

"Gemeenschappelijk uitdaging"

Frontex is het agentschap van de EU dat zich toespitst op de samenwerking van de lidstaten van de EU ten opzichte van de gezamenlijke Europese buitengrens. Het agentschap helpt de lidstaten bij de uitvoering van de Europese voorschriften inzake controles van de buitengrenzen en de terugkeer van niet-EU-burgers naar hun land van herkomst. Frontex zal gaan beslissen wanneer de snelle-grensinterventieteams zullen worden ingezet en zal indien dit plaatsvindt een specifiek plan opzetten.

Volgens het socialistische Spaanse Parlementslid Javier Moreno Sánchez, rapporteur voor illegale immigratie, is immigratie hoe dan ook een gemeenschappelijk uitdaging is die elke lidstaat aangaat: "Immigratie is een gemeenschappelijke Europese uitdaging waarop wij een globaal en gemeenschappelijk antwoord moeten geven. De interventieteams zullen ertoe bijdragen dat de solidariteit en wederzijdse hulp door het controleren van de Europese externe grenzen wordt verhoogd. Ze zullen levens sparen en de immigranten die illegaal het grondgebied van de Unie proberen binnen te gaan met waardigheid behandelen."