EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering op bezoek in Bulgarije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2007.

Tijdens een officieel bezoek aan Bulgarije op 19 en 20 april, ontmoette de voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering belangrijke politieke leiders en vertegenwoordigers van minderheidsgroepen in dit land, dat binnenkort aan de vijfde maand van het lidmaatschap van de EU zal beginnen. Omdat de eerste Europese verkiezingen hier op 20 mei zullen plaatsvinden, viel het bezoek van Pöttering samen met de lancering van de verkiezingscampagne van het Europees Parlement in Bulgarije.

Pöttering voerde besprekingen met onder andere president Georgi Parvanov, premier Sergey Stanishev, de burgemeester van Sofia en vertegenwoordigers van NGO's die de belangen van Roma behartigen. In de Bulgaarse hoofdstad opende hij tevens een informatiebureau van het Europees Parlement. Op 17 april ontmoette Pöttering in Brussel al Gergana Grancharova, de minister van Europese Zaken van Bulgarije.

Verkiezingen

Enkel vijf maanden na het lid worden van de EU, zal Bulgarije haar allereerste Europese verkiezingen houden om achttien afgevaardigden naar Brussel te sturen. De verkiezingen zullen op 20 mei plaatsvinden. Normaal gesproken is het mandaat van de leden van het Europees Parlement vijf jaar, maar de eerste verkozen Bulgaarse vertegenwoordigers zullen twee jaar dienen, tot de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in alle 27 lidstaten, in juni 2009.

Tijdens de ontmoetingen in Bulgarije en Brussel benadrukte Pöttering steevast het belang van de verkiezingen en verwelkomde hij de steun van Bulgarije voor de Europese Grondwet. Pöttering maakte duidelijk dat de kern van de grondwet moet blijven bestaan. Ook riep hij de kiezers in Bulgarije op te gaan stemmen op 20 mei.

"Belangrijke uitdagingen"

Vooralsnog wijzen peilingen er echter op dat slechts 27% van de potentiële kiezers "zeker" gaat stemmen in één van de 11.500 stembureaus in het land. Pöttering noemde de verkiezingen voor vertrek niettemin "cruciaal." Hoe hoger de opkomst, hoe groter immers de legitimiteit van de verkiezingen. Ook noemde Pöttering "vele belangrijke uitdagingen" zoals de klimaatverandering, het landbouwbeleid en maritieme veiligheid als argument om zijn of haar stem te laten gelden.

Vlak voor zijn vertrek naar Bulgarije ontmoette Pöttering in Brussel de families van de 5 Bulgaarse verpleegsters die in Libië samen met een Palestijnse arts tot de doodstraf zijn veroordeeld, na beschuldigingen dat ze honderden kinderen met het Hiv-virus zouden hebben besmet. Pöttering zegde de families toe dat het Europees Parlement er alles aan zal doen om de Libische autoriteiten tot vrijlating te laten overgaan.