Bellen in het buitenland: parlementsleden steunen goedkopere tarieven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 16 april 2007.

De hoge mobiele kosten voor het gebruiken van buitenlandse netwerken zijn Europeanen die internationaal zaken doen of veel op vakantie zijn een doorn in het oog. Een overeenkomst donderdag in de commissie Industrie, onderzoek en energie van het Europees Parlement moet voor goedkopere tarieven zorgen. Leden van het Parlement steunden met overgrote meerderheid een 'eurotarief', een vast tarief van 40 eurocent per minuut voor gesprekken in en naar elk land binnen de EU.

Diepgaande besprekingen en gespannen onderhandelingen over internationale verbindingen tussen de politieke fracties in het Parlement gingen sinds juli vorig jaar aan het akkoord vooraf. De Europese Commissie deelde toen zijn eigen wetgevende voorstellen mee. Het compromis dat nu is gesloten kan als een beloning worden gezien voor de politieke inspanningen om bedrijfsbelangen met consumentenbescherming in evenwicht te brengen. De twee grootste fracties in het Parlement, de fractie Europese Volkspartij en Europese Democraten en de socialistische fractie, verwelkomden de voordelen die de nieuwe wet aan de burgers van de EU zal brengen.

"Internationale verbindingen zullen omlaag gaan. Dit is een belangrijk succes voor Europese consumenten en een duidelijk signaal aan de telecommunicatie-industrie in Europa", zo stelde de hoofdrapporteur voor deze kwestie, het Oostenrijkse Parlementslid Paul Rübig (fractie Europese Volkspartij). "Het vormt een overwinning voor de consumenten dat hun rechten in de EU voor de komende jaren zal waarborgen", zo liet zijn collega Robert Goebbels (Lux), vice-president van de socialistische fractie weten.

Momenteel zijn de gemiddelde lasten voor de ruim 147 miljoen burgers in de EU vijf keer hoger dan de daadwerkelijke kosten voor exploitanten voor het verlenen van de dienst. Hiermee verdienen de exploitanten zo'n 8,5 miljard euro per jaar, ongeveer 5.7% van de totale opbrengst in de sector. De kosten verschillen bovendien enorm tussen de aanbieders in de lidstaten, variërend van 0,58 eurocent tot 5 euro per minuut.

Eurotarief: goedkoper internationaal bellen voor iedereen

Door middel van het plaatsen van een eurotarief, de hoogtegrens voor de prijs per minuut die de mobiele exploitanten op hun klanten kunnen heffen, moeten consumenten voortaan goedkoper kunnen bellen in en naar het buitenland. Het zorgde echter voor de nodige intensieve debatten in het Parlement.

Een heet hangijzer was de vraag of deze handelsprijs automatisch in werking zou moeten treden of dat klanten hiervoor zouden moeten opteren ( opt-in). Verder speelde de vraag of het gebruik van andere dan het eigen netwerk extra belast zou moeten worden. Uiteindelijk werd in de Parlementaire commissie industrie, onderzoek en energie besloten een tarief van 40 eurocent voor uitgaande gesprekken en 15 eurocent voor ontvangende gesprekken in te voeren, waarbij de consument de keuze heeft zelf op zoek te gaan naar goedkopere deals die buiten dit eurotarief vallen ( opt-out).

Parlementsleden willen betere voorlichting

Om de consument beter te informeren over internationaal bellen, wil het iedere aanbieder verplichten geïndividualiseerde prijsinformatie per sms te verschaffen zodra een klant een ander lidstaat binnentreedt. Ook moet het nieuwe en bestaande klanten informatie verschaffen over internationale tarieven en in het bijzonder over de mogelijkheid van het eurotarief en de maandelijkse vaste kosten. 

Ook wil de industriecommissie dat de lidstaten via campagnes in de media na de invoering van de nieuwe wetgeving de consumenten over de nieuwe afspraken inlichten, waarbij van de verschillende aanbieders de geschatte kosten worden opgesteld.

De leden van het Europees Parlement zullen op 9 mei in Brussel tijdens de plenaire vergadering over het voorstel stemmen. Een eindakkoord door de EU-ministers op het gebied van telecommunicatie is voorzien voor begin juni. Sms- en MMS-verkeer zullen nog niet worden opgenomen in het akkoord.