Pechtold: hervorming Eerste Kamer dringend gewenst

woensdag 21 maart 2007

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold i vindt dat de Eerste Kamer te veel macht heeft en dringend hervormd moet worden. Hij stelde dat de Senaat te vaak staatkundige hervormingen heeft tegengehouden zonder daarvoor een voldoende mandaat te hebben. Het liefst ziet hij de Eerste Kamer verdwijnen, maar hij realiseert zich dat daarvoor (nog) onvoldoende steun is. Pechtold zei dat gisteren in een door Campus Den Haag van de Universiteit Leiden in samenwerking met NRC Handelsblad georganiseerd debat.

Zijn opponent, parlementair historicus en Eerste Kamerdeskundige Bert van den Braak i zag veel minder reden tot hervorming van de Senaat. Hij stelde dat het wel meevalt met het conservatisme van de Eerste Kamer. Zij blokkeert weinig voorstellen, maar juist doordat zij een vetorecht heeft, weet zij soms toezeggingen aan het kabinet te ontlokken die in de Tweede Kamer niet mogelijk waren. Aan alternatieven voor de Eerste Kamer, zoals het terugzendrecht of correctief referendum zitten nadelen.

Zowel Van den Braak als Pechtold zijn het er overigens over eens dat de rol van de Eerste Kamer bij de grondwetsherziening te groot is. Nu moet, nadat de Tweede Kamer (na verkiezingen) in tweede lezing een voorstel heeft aangenomen, ook in de Eerste Kamer nog eens tweederde meerderheid worden verkregen. Dat geeft de Eerste Kamer veel te veel macht.

Ook zijn beiden niet gelukkig met de wijze waarop de Eerste Kamer wordt gekozen. Pechtold voelt meer voor een verkiezing in twee helften zoals voor 1983 bestond. Van den Braak is voor rechtstreekse verkiezing, gelijktijdig met verkiezing van de Tweede Kamer.

 

meer over