Het Parlement verkiest Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) tot zijn nieuwe voorzitter

dinsdag 16 januari 2007

Het Parlement i verkiest in de eerste ronde Hans-Gert Poettering tot zijn voorzitter, met 450 stemmen.

Hans-Gert Poettering is in de eerste ronde verkozen tot nieuwe voorzitter van het EP, met 450 stemmen of 65,3% van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. Fungerend voorzitter Giovanni Berlinguer verzoekt Poettering de voorzittersstoel in te nemen.

Poettering bedankt de collega's voor hun steun en zegt zijn bijdrage te zullen leveren aan een actieve en daadkrachtige Europese Unie. De beginselen waarvoor de voorzitter zich zal inzetten zijn: "De menselijke waardigheid, de rechtsstaat en de solidariteit tussen de volkeren van Europa." "Alleen indien we samenwerken zullen de Europese volkeren de mogelijkheid hebben de Europese waarden en belangen in de wereld te verdedigen," aldus nog de voorzitter. Poettering zegt dat hij op dinsdag 13 februari zijn werkprogramma aan het Parlement wil voorstellen. Hij zal daarvoor alle ex-voorzitters van het EP uitnodigen. De nieuwe voorzitter bedankt scheidend voorzitter Borrell voor zijn werkzaamheden en leiding.

Hans-Gert Poettering is Duits christen-democraat. Hij is één van de zes parlementsleden die reeds sinds 1979 in het EP zetelt. De voorzitter leidt de zittingen van het Europees Parlement en vertegenwoordigt het EP naar buiten. Bij toppen van de staats- en regeringsleiders van de EU heeft de voorzitter ook het recht om de positie van het Europees Parlement ten aanzien van de verschillende dossiers toe te lichten.

De verkiezing

De deken van het Parlement, dat is het oudste lid in jaren, Giovanni BERLINGUER (PES, IT), opent de zitting. De deken heeft de volgende kandidaatstellingen voor het voorzitterschap van het EP ontvangen: Jens-Peter BONDE (IND/DEM, DK), Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT), Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) en Francis WURTZ (EVL/NGL, FR).

De kandidaten lichten hun kandidatuur toe

Jens-Peter BONDE (IND/DEM, DK) zegt dat Poettering als voorzitter nog te vermijden is. De stemming die plaatsvindt is immers geheim. De nieuwe voorzitter moet snel een debat opstarten over de zetel van het Parlement en over het werkprogramma voor 2008. Het EP moet beter worden georganiseerd, mag geen uren meer verspillen aan debatten over zaken waarover het geen zeggenschap heeft en moet minder stemmen over onbelangrijke zaken. Vorig jaar zijn er in het Parlement 5500 stemmingen geweest, maar slechts weinig leden weten waarover ze gestemd hebben. De volgende voorzitter moet een nieuw systeem voorstellen voor de benoeming van hoge ambtenaren. Nu worden dezen benoemd door de twee grote fracties. Hoge ambtenaren mogen niet gebonden zijn aan een politieke partij.

Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) zal zich als voorzitter niet laten beïnvloeden door druk van de zijde van de lidstaten of economische belangengroepen. Het EP en de voorzitter moeten wereldwijd de stem van diegenen laten horen wier stem niet gehoord wordt. Beknotting van de grondrechten mag niet als pasmunt worden gebruikt voor economische belangen. De voorzitter moet ook prioriteit geven aan interne hervormingen die te lang zijn tegengehouden. De voorzitter dient ervoor te zorgen dat het personeel van het Parlement zich autonoom jegens de politiek opstelt. De toenemende neiging om de administratie te vullen met EVP- en PES-aanhangers is een vernedering voor vele ambtenaren. Frassoni zal de moeilijke taak van de opbouw van een coalitie voor verandering voortzetten.

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) wil de burgers van de EU dienen in recht en solidariteit. Als ondervoorzitter van zijn fractie was Poettering mede verantwoordelijk voor het Verdrag van Amsterdam, dat aan het EP nieuwe bevoegdheden toekende. Poettering was ook verantwoordelijk voor de uitbreiding. Reeds eind 2000 heeft Poettering als fractievoorzitter het verdrag van Nice bekritiseerd en gezegd dat verdere hervormingen nodig zijn. Europa moet een Europa van burgers zijn. Europa heeft slechts een toekomst als het zijn waarden erkent. Poettering wil als voorzitter een dialoog van de culturen bevorderen, in het bijzonder met de Arabische en islamitische wereld. Poettering dankt de PES-, ALDE- en UEN-fracties voor hun steun voor zijn kandidatuur. Poettering belooft een billijke en objectieve voorzitter te zijn.

Francis WURTZ (EVL/NGL, FR) brengt een alternatief voor het liberale Europa. Europa moet een sociale en ecologische dimensie hebben, in plaats van sociale modellen tegen elkaar te laten concurreren. Aan Europa moet ook een democratische dimensie zitten, en een mondiale dimensie. Het EP moet opkomen tegen de oorlog in Irak en voor een oplossing voor Palestina.

De deken roept de collega's op tot de geheime stemming middels stembriefjes. Na een schorsing van een uur, waarin de stemmen geteld worden, maakt Berlinguer de uitslag bekend:

Aantal uitgebrachte stemmen: 715

Aantal blanco of ongeldige stemmen: 26

Aantal geldige stemmen: 689

Meerderheid nodig om in de eerste ronde gekozen te worden: 345 stemmen

Kandidaat Bonde: 46 stemmen

Kandidaat Wurtz: 48 stemmen

Kandidaat Frassoni: 145 stemmen

Kandidaat Poettering: 450 stemmen

De fractievoorzitters feliciteren de nieuwe voorzitter met zijn verkiezing. Martin SCHULZ (PES, DE) zegt loyaal met de nieuwe voorzitter te zullen samenwerken. Iedereen die op de hoogte is van de persoonlijke situatie van Poettering, weet dat persoon en politiek bij Poettering sterk verweven zijn, aldus Schulz. Poettering is geboren in 1945 en heeft zijn vader nooit gekend, omdat die in de laatste dagen van de oorlog is gesneuveld. Als Poetterings vader had mogen meemaken waar zijn zoon nu zou staan, zou hij zeker zeer trots zijn.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) brengt ook namens de gewezen EP-voorzitter Pat Cox de felicitaties over. Daniel COHN-BENDIT (GROENEN/EVA, DE) merkt op dat de onafhankelijkheid van het Parlement afhangt van de onafhankelijkheid van de ambtenarij. Poettering dient als voorzitter te waken over de onafhankelijkheid van het ambtenarenapparaat. Verder roept Cohn-Bendit Poettering op zijn lievelings-bondskanselier duidelijk te maken dat het Europees Parlement het forum is waar het debat over de toekomst van Europa moet plaatsvinden. Ook Bruno GOLLNISCH (ITS, FR) feliciteert de voorzitter, maar voegt daaraan toe het jammer te vinden dat zijn verkiezing al van tevoren was afgesproken door de twee grootste fracties. Gollnisch rekent op de voorzitter om te verhinderen dat bepaalde minderheden in het EP worden gediscrimineerd.

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) stelt de collega's voor dat de kandidaturen voor de ondervoorzitters van het EP uiterlijk om 14u00 gedeponeerd dienen te worden. Het Parlement gaat daarmee akkoord.

Stemming: 16 januari 2007