Duitse Bondskanselier Merkel: "Europa vooruit helpen"
Tijdens het Duitse voorzitterschap van de EU i zullen de komende zes maanden onderwerpen als energiebeleid, de Europese grondwet en het terugdringen van de bureaucratie hoog op de agenda staan. Dat bleek deze week tijdens gesprekken van Bondskanselier Merkel en haar kabinet met leden van de Europese Commissie i.
Klimaatverandering en energievoorziening
Klimaatverandering en energievoorziening speelden een belangrijke rol in de besprekingen. "We zullen er alles aan doen om Europa een ambitieuze agenda te geven voor deze onderwerpen", aldus Merkel. Ze kondigde aan bij de komende top van de G8, waarvan Duitsland op dit moment eveneens voorzitter is, het onderwerp eveneens een belangrijke plaats te geven.
De ruzie tussen Rusland en Wit-Rusland, met het tijdelijk afsluiten van de olietoevoer naar Duitsland en Polen tot gevolg, bewijst volgens Merkel het belang van energiezekerheid. "Tenzij we het initiatief nemen tot meer concurrentie in de sector, een efficiënter gebruik van energie en bevordering van het gebruik van duurzame energiebronnen zullen we er niet in slagen energiezekerheid te realiseren."
De grondwet: een lastig onderwerp
Merkel bevestigde haar wens om vóór het einde van het Duitse voorzitterschap een routekaart naar een Europese Grondwet te kunnen tonen. Voorzitter Barroso i van de Europese Commissie toonde zich verheugd dat Duitsland de grondwet als speerpunt ziet voor de komende zes maanden. "In een Europa met zevenentwintig lidstaten hebben we nieuwe instrumenten nodig. We moeten onze instellingen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden."
Minder bureaucratie
De Duitse regering wil ook de bureaucratie aanpakken. De commissie en het voorzitterschap zullen samen bepalen hoe de kosten kunnen worden teruggedrongen, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. De laatste worden gezien als een belangrijke factor om groei te stimuleren. Om dit te bereiken zullen voorstellen worden gedaan op de voorjaarstop in maart.
Dichter bij de mensen
Barroso drong er in zijn toespraak op aan, te trachten Europa dichter bij de mensen te brengen: "Uitbreiding van de Europese Unie is een succes gebleken voor Duitsland. Het heeft meer banen opgeleverd."
Bron: persbericht Duits voorzitterschap