Rusland sluit oliekraan na illegaal aftappen door Wit-Rusland

dinsdag 9 januari 2007

Rusland heeft de toevoer van olie via Wit-Rusland naar Duitsland en Polen stilgelegd. De oorzaak van de drooglegging is het illegaal aftappen van Russische olie door Wit-Rusland. De maatregel treft met name EU-landen Polen en Duitsland.

Het conflict ontstond op 1 januari 2007 toen Rusland de gasprijs verdubbelde en de olieprijs verhoogde. Rusland verhoogde de olieprijs, omdat Wit-Rusland zijn winsten niet wilde afstaan die het behaalde met de export van olieproducten. De prijs van deze producten lag ver onder de wereldmarktprijs vanwege de goedkope grondstof: Russiche olie. Wit-Rusland legde Rusland vervolgens een belasting op voor het doorvoeren van olie naar Europa. Het aftappen van de olie is waarschijnlijk een manier geweest om die belasting te innen.

Polen is bijna volledig afhankelijk van Russische olie en heeft voor ongeveer 80 dagen voorraad. Duitsland haalt ongeveer 20% van zijn olie uit Rusland, maar heeft wel flinke reserves opgebouwd. De voorzitter van de Europese Commissie i, José Manuel Barroso i, heeft vandaag laten weten de oliestop door Rusland onaanvaardbaar te vinden.

Bron: Persbericht Duits voorzitterschap 8 januari 2006, Trouw 9 januari 2006, Algemeen Dagblad 9 januari 2006