Resultaten top EU-Rusland

woensdag 13 december 2006

Externe betrekkingen - 13-12-2006 - 14:40

Het Europees Parlement betreurt dat het niet gelukt is met de onderhandelingen voor een nieuwe kaderovereenkomst tussen de EU en Rusland te beginnen. Het EP wil dat deze onderhandelingen alsnog zo snel mogelijk aanvangen. In ieder geval moet er in een nieuwe overeenkomst veel plaats worden ingeruimd voor de verplichting van Rusland de mensenrechten te respecteren. Het EP is zeer bezorgd over de voortdurende politieke moorden in het land.

Het EP betreurt dat het tijdens de top EU-Rusland op 24 november jl. niet gelukt is met de onderhandelingen voor een nieuwe kaderovereenkomst tussen de EU en Rusland te beginnen. Het EP moedigt het EU-voorzitterschap aan zich ervoor te blijven inspannen dat het onderhandelingsmandaat voor een nieuwe overeenkomst zo snel mogelijk wordt goedgekeurd en de onderhandelingen zonder verdere vertraging kunnen beginnen.

Het EP benadrukt dat mensenrechten en democratische waarden kernbeginselen moeten zijn van elk verbond dat de EU met Rusland aangaat. Het Parlement vraagt de Europese Commissie met klem om een duidelijk signaal naar alle betrokken partijen te doen uitgaan dat deze waarden geen secundaire plaats in het onderhandelingspakket EU-Rusland innemen. Verder dringen de parlementariërs er bij de Commissie en de Raad op aan ervoor te zorgen dat financiële steunverlening aan Rusland wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van democratische normen in het land.

De leden betreuren de geschillen over de uitvoer van landbouw- en visserijproducten van de EU naar Rusland. Het voortduren van deze handelsgeschillen brengt de verdere ontwikkeling van de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie ernstig in gevaar. Daarom dringen de afgevaardigden er bij de Commissie en de Russische regering op aan deze geschillen zo spoedig mogelijk bij te leggen. Ook dringen zij erop aan dat de EU solidair is met Polen, dat door het Russische handelsbeleid wordt gediscrimineerd.

Het Parlement is zeer bezorgd over de niet aflatende reeks moordaanslagen op prominente personen, zoals Anna Politovskaja, die oppositie voerden tegen de huidige Russische regering of opkwamen voor de fundamentele rechten van de Russische burger. Het EP benadrukt dat de Raad en de Commissie hierop met al hun gezag dienen te reageren en dat het partnerschap met Rusland ernstig in gevaar komt als het land geen blijk geeft van de wil om te helpen bij de vervolging van de daders.

Het Parlement is blij met de intensievere dialoog tussen de EU en Rusland over energiekwesties. De europarlementariërs benadrukken dat verdere samenwerking op dit terrein gebaseerd moet zijn op de beginselen van interdependentie en transparantie. Zij onderstrepen het belang van wederkerigheid wat betreft toegang tot markten, infrastructuur en investeringen, met het doel oligopolistische marktstructuren te vermijden en de energievoorziening van de Europese Unie te diversifiëren. De leden roepen Rusland op de beginselen van het Verdrag over het energiehandvest te eerbiedigen en de samenwerking inzake energie-efficiëntie, energiebesparing en hernieuwbare energie te intensiveren.

Ten slotte spreekt het EP zijn ernstige bezorgdheid uit over de Russische maatregelen tegen Georgië, die enorme economische, politieke en humanitaire gevolgen hebben. De Assemblee verzoekt de Russische autoriteiten het onterechte verbod op gevoelige uitvoer van Georgië naar Rusland op te heffen en een einde te maken aan de aanhoudende repressie tegen etnische Georgiërs die in Rusland wonen.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 29 november 2006 / Stemming: 13 december 2006 / Ontwerpresolutie aangenomen

 

REF.: 20061207IPR01153