Woensdag tijdens de plenaire zitting: de toekomst van Europa en de relatie EU-Rusland

maandag 4 december 2006

EP-leden debatteerden woensdag met de Ierse premier Bertie Ahern over de toekomst van Europa. Dit was het tweede debat in de serie die het Parlement met de leiders van de EU-lidstaten organiseert. Het is een onderdeel van een periode van reflectie, als antwoord op de afwijzing van de voorgestelde EU-grondwet door Frankrijk en Nederland. De relatie EU-Rusland werd ook besproken, als reactie op de top tussen de Unie en Rusland van vorige week.

Van de 25 EU-landen hebben 18 landen de grondwet aangenomen, maar de invoering ervan werd tegengehouden door de afwijzing in Frankrijk en Nederland. Het debat richtte zich op het waarom van deze afwijzing en op de weg die nu ingeslagen moet worden. Ahern stelde: "Het is belangrijk om te onthouden dat het Grondwettelijk Verdrag tot stand is gekomen omdat het noodzakelijk was...Wij hebben een meer samenhangend extern beleid nodig om aan onze groeiende internationale verantwoordelijkheden te voldoen."

De Grondwet: een tekst die morsdood is of toch een realistisch project?

Een groot deel van de EP-leden was het met de Ierse premier eens dat het noodzakelijk is om door te gaan zonder de basisprincipes van het Grondwettelijke Verdrag te wijzigen. Een aantal EP-leden stelde echter dat het tijd was om het grondwetproject te laten voor wat het is en nu met meer praktische projecten bezig te gaan. Enkele EP-leden stelden dat de grondwettelijke crisis een weerspiegeling was van het onvermogen van EU-leiders om te reageren op zaken die belangrijk zijn voor de burgers, en de vraag naar betere communicatie was groot. Klik op onderstaande link voor meer informatie over de belangrijkste voordrachten in het debat.

Op 4 en 5 december zullen EP-leden en nationale parlementariërs in het Europees Parlement een gezamenlijke vergadering over de toekomst van Europa houden.

De topontmoeting EU-Rusland

Als reactie op de topontmoeting tussen de EU en Rusland die op 24 november in Helsinki heeft plaatsgehad, stelden EP-leden dat, hoewel samenwerking als het gaat om veiligheid en welvaart voor beide belangrijk is, er een balans dient te zijn zonder af te doen aan grondrechten. Zij stelden ook dat er ten aanzien van de onderhandelingen  met Rusland binnen de EU sprake moet zijn van eensgezindheid. In december zal tijdens de plenaire zitting een stemming over de op de topontmoeting bereikte resultaten worden gehouden. Klik op onderstaande link om over het debat te lezen, inclusief de opmerkingen van de EP-leden, de Finse Minister van Buitenlandse Zaken en van Benita Ferrero-Waldner i, Eurocommissaris voor Externe Betrekkingen.