Toekomstige Roemeense en Bulgaarse Commissarissen hebben de eerste hindernis overwonnen

woensdag 29 november 2006

Instellingen - 29-11-2006 - 11:31

Leonard Orban en Meglena Kuneva zijn de toekomstige Roemeense en Bulgaarse Commissarissen

Leonard Orban en Meglena Kuneva

Zullen Meglena Kuneva en Leonard Orban vanaf januari 2007 de twee nieuwe Europese Commissarissen zijn? Het Europees Parlement kan ja of nee zeggen. Daarom legden de twee toekomstige Commissarissen op maandag 27 november in Brussel hun beleidsverklaring af en beantwoordden zij vragen van EP-leden en waarnemers. In december zal het Parlement hier definitief over stemmen.

De kandidaten namen deel aan de door decommissies van het Parlement georganiseerde hoorzittingen over onderwerpen waar zij verantwoordelijk voor zullen zijn. Leonard Orban, de kandidaat-Commissaris voor Roemenië, kreeg de portefeuille veeltaligheid en interculturele dialoog toegekend. Hij gaf daarom antwoord op de vragen van de commissies cultuur en constitutionele zaken. De kandidaat-Commissaris voor Bulgarije, Meglena Kuneva, die is voorgedragen om Consumentenbescherming over te nemen, stond tegenover de commissies voor de interne markt en milieubeheer.

Leonard Orban, kandidaat voor Roemenië

Tijdens de hoorzitting stelden de EP-leden Orban vragen over de volgende kwesties:

  • veeltaligheid binnen de Europese instellingen en de middelen voor het vertalen en tolken
  • interculturele samenwerking
  • minderheidstalen
  • de beperkingen van de portefeuille

Orban stelde dat veeltaligheid binnen de EU noodzakelijk is omdat het onlosmakelijk met de Europese identiteit verbonden is. "Alleen de Engelse taal is onvoldoende...Veeltaligheid is goed voor ons zakendoen en concurrentievermogen." Hij stelde twee prioriteiten te hebben: de kwaliteit van de EU-vertalingen, tolkactiviteiten en publicaties om een goede communicatie binnen de instellingen en met de burgers zeker te stellen, en om de kosten van veeltaligheid op een acceptabel niveau te houden. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het werk van ca. 3400 ambtenaren van de Commissie.

Tevens stelde hij dat hij het leren van andere talen op scholen zal stimuleren en dat hij zich ten doel heeft gesteld om een dialoog met minderheden op te bouwen. Het doel is om "alle talen binnen de EU te beschermen, inclusief de minderheidstalen."

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de hoorzitting.

Meglena Kuneva, kandidaat voor Bulgarije

Tijdens de hoorzitting met Kuneva stelden de EP-leden de volgende onderwerpen aan de orde:

  • hoe zij haar taak binnen de Commissie als geheel zou inpassen,
  • de beperkte tijd en de begroting
  • consumentenbescherming in de nieuwe lidstaten
  • consumentenkrediet

Kuneva stelde dat daar waar mogelijk er een harmonisatie in de wetgeving in het kader van consumentenbescherming zou moeten zijn. Zij benadrukte de noodzaak voor onderzoek en een betere communicatie en beloofde een dialoog met de burgers en consumentenorganisaties, evenals sterkere banden met het Parlement en de nationale overheden. Zij stelde dat de beperkte begroting "haar zou helpen de prioriteiten beter te bepalen".

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over de hoorzitting..

De Conferentie van Voorzitters gaf een positieve beoordeling over de hoorzittingen van dinsdag 28 November, maar wilde wel meer duidelijkheid over de portefeuille van de heer Orban.Het college bevestigde dat de stemming over de goedkeuring van de twee nieuwe Commissarissen gepland is voor dinsdag 12 December.

EP-hoorzittingen - een belangrijke stap in de installatieprocedure

Voordat de kandidaat-Commissarissen hun plaatsen kunnen innemen, dienen zij een goedkeuring van het EP te krijgen. Ondanks het feit dat de mening van het Europees Parlement niet bindend is, is het veel meer dan slechts een formaliteit. Zo werd in 2004 de kandidatuur van twee kandidaat-Commissarissen ingetrokken toen het Parlement had gedreigd haar goedkeuring aan de voltallige Commissie te weerhouden.

Het EP stemt in het algemeen over de Commissie in totaliteit, maar er zal in dit geval alleen een stemming over de twee nieuwe Commissarissen worden gehouden en niet over de volledige uitgebreide Commissie.

Het Parlement heeft sinds 1994, nadat de wetgeving de goedkeuring van een aanstelling binnen de Commissie door de Ministerraad vereiste, hoorzittingen voor inkomende Commissarissen gehouden.

Wat is de volgende stap?

  • Het EP zal in Straatsburg, tijdens de plenaire zitting in december een stemming over de goedkeuring van deze kandidaten houden
  • De twee Commissarissen zullen formeel door de Raad worden aangesteld
  • Na hun aanstelling zullen de Commissarissen een eed afleggen voor het Hof van Justitie

Hun mandaat zal eind oktober 2009 eindigen, op hetzelfde moment als de termijn van de reeds geïnstalleerde Commissarissen.

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems