“Ik zet hem liever uit”: Hoge roamingkosten weerhouden de Europeaan ervan zijn mobiele telefoon in het buitenland te gebruiken, zo blijkt uit een EU-onderzoek

dinsdag 7 november 2006

De tarieven voor roaming (de mogelijkheid voor gebruikers van een mobiele telefoon om met hun mobiele telefoon in het buitenland gesprekken te initiëren en te ontvangen) blijven zeer hoog in Europa. Dit blijkt uit een Europees onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd door Eurobarometer en uit de recente ontwikkeling van de tarieven voor internationale roaming. Het merendeel van de EU-ingezetenen is van mening dat de EU zou moeten ingrijpen om ervoor te zorgen dat de prijzen voor het maken en ontvangen van gesprekken via een mobiele telefoon wanneer zij in andere EU-landen verblijven, niet aanzienlijk hoger zijn dan in eigen land. Europese gebruikers van mobiele telefonie blijven tussen de 4 en de 6 euro betalen voor een telefoongesprek van vier minuten in het buitenland, zoals blijkt uit de vandaag bijgewerkte website van de Europese Commissie over de roamingtarieven. In een aantal gevallen bedragen de kosten van een dergelijk gesprek zelfs meer dan 12 euro.

"Buitensporig hoge prijzen beperken het gebruik van mobiele telefonie bij een verblijf in het buitenland. Dit benadeelt de consument, het Europese bedrijfsleven en Europa", aldus Viviane Reding, lid van de Commissie met bevoegdheid voor informatiemaatschappij en mediabeleid. "Een verlaging van de roamingtarieven is niet alleen een politieke verantwoordelijkheid van de Europese Commissie maar kan ook een interessant bedrijfsmodel zijn, zoals een aantal exploitanten laten zien die de afgelopen maanden deze richting zijn ingeslagen en speciale tariefpakketten aanbieden. Ik wil alle exploitanten van mobiele netwerken vragen deze laatste zichtbare grens binnen de interne markt van Europa neer te halen. Het is onaanvaardbaar dat de lasten van internationale mobiele roaming blijven neerkomen op de schouders van de gewone burger die standaardtarieven moet betalen."

De nieuwe cijfers over de tarieven van internationale mobiele gesprekken in het buitenland werden vandaag bekendgemaakt in een speciaal Eurobarometerverslag. Het merendeel (70%) van de ondervraagden in het onderzoek vindt dat de EU moet ingrijpen om de roamingtarieven in de EU omlaag te brengen (zie IP/06/978) ten gunste van de gewone burger. 68% staat zelfs achter EU-interventie om de roamingkosten voor SMS omlaag te brengen, een mening die gedeeld wordt door 78% van mobiele telefoongebruikers in de leeftijdsgroep van 15-24 jaar.

24.565 mensen afkomstig uit alle 25 EU-lidstaten namen deel aan het onderzoek dat in september, na de zomervakantieperiode, werd gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat 79% van de ondervraagden in het bezit is van een mobiele telefoon en dat 44% van hen de afgelopen 12 maanden om persoonlijke redenen een bezoek heeft gebracht aan een ander EU-land. Hun mening over de roamingtarieven is dan ook gebaseerd op eigen ervaringen.

Het merendeel van de mobiele telefoongebruikers in het onderzoek maakt aanzienlijk minder gebruik van hun telefoon bij een verblijf in het buitenland; dit geldt met name voor jongere mobiele telefoongebruikers (68% in de leeftijdscategorie van 15 - 24 jaar) en voor studenten (70%). Voor 81% van deze groep waren vooral de hoge kosten een factor die hen weerhield internationaal te telefoneren met hun mobiele telefoon – een factor die met name van belang was voor mobiele telefoongebruikers in Spanje (82%), Malta (85%), Oostenrijk (87%), Duitsland (87%), Slowakije (88%), Hongarije (89%), Litouwen (89%), Portugal (90%), Tsjechië (90%), Slovenië (94%) en Polen (94%). 15% van de ondervraagde mobiele telefoongebruikers gaf er de voorkeur aan zijn telefoon niet mee te nemen op vakantie of zet hem helemaal uit. 21% maakte in het buitenland alleen gebruik van SMS. 59% verklaarde meer gebruik te gaan maken van zijn telefoon in het buitenland wanneer de kosten lager zouden zijn, een standpunt dat wijdverbreid is in bijvoorbeeld Finland (60%), Frankrijk (61%), Denemarken (63%), het Verenigd Koninkrijk (64%), België (66%), Cyprus (67%), Polen (72%), Letland (73%), Griekenland (74%), Luxemburg (75%) en Malta (78%). Ongeveer 43% van de mobiele telefoongebruikers heeft nog geen duidelijk beeld over de prijzen die hij betaalt voor het maken of ontvangen van telefoongesprekken in het buitenland; mobiele telefoongebruikers in Spanje, Cyprus, Portugal en Griekenland blijken het minst op de hoogte te zijn van de roamingtarieven.

De Commissie heeft vandaag ook haar website over roamingtarieven, die in oktober 2005 het licht zag (zie IP/05/1217) en voor het laatst in maart 2006 was bijgewerkt (zie IP/06/386), aangepast. De website laat zien dat een aantal mobiele telefoonmaatschappijen anticiperend op eventuele EU-regelgeving, selecte klantengroepen nu speciale tarievenpakketten aanbieden. Voor het merendeel van de consumenten die standaardtarieven betalen, is er echter nog geen echter vooruitgang te zien. De roamingtarieven liggen gemiddeld nog steeds 4 maal hoger dan de prijzen voor nationale mobiele telefoongesprekken.

Een Britse consument die in Spanje die met zijn mobiele telefoon belt, moet 5,92 euro betalen voor een gesprek van vier minuten en 4,48 euro om een dergelijk gesprek te ontvangen. Een Franse klant in Italië moet 4,72 euro betalen terwijl een Duitse klant die in het Verenigd Koninkrijk gebruik maakt van zijn mobiele telefoon hiervoor maar liefst 6,36 euro is verschuldigd. Voor sommige consumenten is de rekening nog hoger: een Oostenrijker in Malta moet 9,51 euro neerleggen om vier minuten naar huis te bellen. Een Spaanse klant die in Letland wil bellen, moet hiervoor 9,19 euro betalen en een Cyprioot in België moet maar liefst 12,00 euro betalen om naar huis te bellen. Een gesprek van vier minuten naar huis kan voor een Ierse klant in Malta neerkomen op 13,16 euro.

Achtergrond

Op 12 juli dit jaar heeft de Europese Commissie, na herhaalde waarschuwingen aan het adres van exploitanten van mobiele netwerken (zie IP/04/1458, IP/05/901, MEMO/05/247, SPEECH/01/375) en verzoeken van nationale regelgevende instanties om op Europees niveau maatregelen te nemen op het gebied van mobiele telefoongesprekken in het buitenland, heeft de Europese Commissie op initiatief van commissaris Reding (zie SPEECH/06/69) een voorstel ingediend voor EU-wetgeving betreffende internationale mobiele roaming in de interne markt. De EU-regelgeving, die momenteel besproken wordt in het Europees Parlement en in de EU-Raad van ministers, beoogt de buitensporige roamingtarieven, die een van de laatste grenzen binnen de Europese interne markt vormen, uit de weg te ruimen. Op grond van deze EU-regelgeving zouden alle burgers en ondernemingen in de EU kunnen profiteren van een verlaging van de roamingtarieven en van de scherpere concurrentie tussen de exploitanten van mobiele netwerken door nieuwe, goedkopere tarieven. De Commissie werkt momenteel samen met het Europees Parlement en de Raad aan de vaststelling van nieuwe voorschriften voor de zomer van 2007. Tegelijkertijd onderzoekt zij potentieel concurrentiebeperkend gedrag van exploitanten van mobiele netwerken in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (zie IP/04/994 en IP/05/161).

De voornaamste bevindingen van het vandaag gepubliceerde verslag zijn te vinden op de website van de Commissie waar ook de bijgewerkte tariefvoorbeelden van exploitanten in alle 25 lidstaten van de EU te zien zijn:

http://ec.europa.eu/information_society//roaming/index_en.htm

Zie ook MEMO/06/408