Europees Parlement veroordeelt moord op Russische journaliste Anna Politkovskaja

woensdag 25 oktober 2006

Mensenrechten - 25-10-2006 - 01:10

Het Europees Parlement veroordeelt de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja en dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Als de tendens van politiek geïnspireerde moorden in Rusland niet stopt, moet dit gevolgen hebben voor de relaties van de EU met dat land.

Het Parlement roemt het werk en de verdiensten van Anna Politkovskaja, een zeer gewaardeerde onderzoeksjournaliste die symbool stond voor eerlijk journalisme in Rusland, die vele prijzen heeft gewonnen, waaronder de Olof Palme-prijs. Politkovskaja kwam moedig op voor de verdediging van het menselijk leven en de menselijke waardigheid. Zij bracht diverse misdaden tegen de menselijkheid, vooral in Tsjetsjenië, aan het licht en berichtte daarover op objectieve wijze.

Het EP veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de moord op Anna Politkovskaja en doet een beroep op de Russische autoriteiten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen om de daders van deze laffe misdaad te achterhalen en te bestraffen. Het Parlement dringt er bij de EU en de Raad van Europa op aan dit onderzoek nauwlettend te volgen. De leden spreken hun zorg uit over het toenemend intimideren, achtervolgen en vermoorden van onafhankelijke journalisten en andere critici van de huidige regering. Zij wijzen de Russische regering erop dat een voortzetting van deze tendens een negatieve invloed zal hebben op de algemene reputatie van Rusland.

De leden verzoeken de Commissie en de EU-lidstaten een principieel standpunt in te nemen bij de onderhandelingen over een nieuwe partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met de Russische Federatie en de nadruk te leggen op het behoud van de persvrijheid en de eerbiediging van onafhankelijke journalistiek volgens Europese normen.

Verder geeft het Parlement uiting aan zijn bezorgdheid over de nieuwe wetgeving inzake maatschappelijke organisaties als gevolg waarvan meer dan 90 niet-gouvernementele organisaties zich gedwongen hebben gezien hun activiteiten in Rusland te staken. Het EP maant de Russische autoriteiten tot spoed bij de registratieprocedure zodat deze organisaties in afwachting van de behandeling van hun aanvraag en registratie hun activiteiten kunnen ontplooien. Tevens verzoekt het EP de Russische regering de onduidelijke regelgeving in de nieuwe wet niet aan te grijpen om kritische geluiden in het maatschappelijk middenveld in de kiem te smoren.

Anna Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 in de lift van haar flatgebouw neergeschoten op een manier die volgens het Parlement doet denken aan huurmoord. Volgens het Parlement is het ombrengen van politieke tegenstanders "een verontrustend fenomeen in de politieke arena van Rusland" geworden. Het Parlement merkt in deze op dat de moord op Politkovskaja volgt op die op Andrej Kozlov, de vice-voorzitter van de Russische Centrale Bank, die het bankstelsel van Rusland probeerde te hervormen. Op 16 oktober jl. werd ook nog de commercieel directeur van het persbureau Itar-Tass, Anatoly Voronin, in zijn appartement vermoord.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: geen / Stemming: 25 oktober 2006 / Ontwerpresolutie aangenomen

 

REF.: 20061020IPR11905