Kroes: Nederlandse politici missen visie op EU

maandag 9 oktober 2006

De Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes vindt het verbazingwekkend dat er geen aandacht voor Europa is in de verkiezingsprogramma's van de grote partijen. "Een kort en krachtig verkiezingsprogramma is mooi, maar daarin vervolgens niets over Europa zeggen dat kan natuurlijk echt niet." Kroes uit haar kritiek tijdens de Mansholtlezing, die jaarlijks wordt gehouden op initiatief van de Vereniging van Europese Journalisten.

Bovendien stelt de VVD-politica dat het kabinet te weinig betrokken is bij de discussie over de toekomst van de EU, sinds Nederland tegen de Europese grondwet heeft gestemd. "In de troonrede wordt gezegd dat dit geen prioriteit heeft en ook buiten Nederland laat het kabinet zijn stem niet horen. Maar als we niet meepraten, dan wordt er voor ons besloten."

Kroes stoort zich ook aan kritiek op Europa. "Zaken als het terrorisme, het energiebeleid, de illegale immigratie en de wereldhandel kun je alleen Europees aanpakken", aldus Kroes. Vandaag bepleit ze het belang van de Europese samenwerking voor Nederland tijdens haar ontmoeting met verschillende werkgevers- en werknemersorganisaties in Den Haag.

bron: De Telegraaf