"Turkije moet alle zeilen bijzetten voor lidmaatschap EU"

donderdag 5 oktober 2006

Turkije moet alle zeilen bijzetten, als het wil voorkomen dat de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap stranden. Dat heeft eurocommissaris Rehn (uitbreiding) laten weten.

Het tempo van de hervormingen in Turkije is vertraagd sinds het begin van de toetredingsonderhandelingen met de EU, een jaar geleden. Het draagvlak binnen de EU voor Turks lidmaatschap is de laatste tijd afgenomen.

Rehn uitte harde kritiek op een aantal recente ontwikkelingen. Turkije moet Grieks-Cypriotische schepen en vliegtuigen toelaten, de macht van het leger beperken en de rechten van vakbonden en religieuze minderheden beter waarborgen. De Turkse wet definieert het begrip 'terrorisme' bovendien veel te ruim en vaag.

Er lopen tientallen rechtszaken tegen journalisten, schrijvers en voorvechters van burgerrechten, op grond van artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht, dat belediging van Turkije verbiedt. Rehn vindt dat Turkije geen lid van de EU kan worden als dat artikel in de huidige vorm blijft bestaan, omdat de vrijheid van meningsuiting een hoeksteen is van de gemeenschappelijke democratische waarden van de EU.

Op 8 november 2006 presenteert de Europese Commissie het eerste voortgangsrapport over de toetredingsonderhandelingen met Turkije.

bron: Volkskrant 4 oktober 2006