EP zwakt voorgestelde EU-wetgeving inzake normen fijn stof iets af
Met het voortschrijden van de wetenschap komen we ook steeds meer te weten over wat er in de lucht om ons heen zit. Ademhalingsproblemen, ziektes en zelfs vroegtijdige dood kunnen verband houden met de hoeveelheid fijn stof in de lucht. De EP-leden keurden een aantal rapporten goed om deze kwestie aan te pakken.
Moet ik een wetenschapper zijn om dit te begrijpen? Nee, fijnstof of PM (particulate matter) zijn vaste of vloeibare deeltjes die in de lucht bestaan. Zij komen in de natuur voor door dingen zoals stof die door de wind wordt meegevoerd, zeenevel, stuifmeelkorrels, planten en insecten. Echter, de menselijke activiteit leidt ook tot dit soort stof door het gebruik van fossiele brandstoffen in de industrie. Mijnbouw, landbouw, wegvervoer en de bouw dragen ook bij tot het probleem.
Des te kleiner des te gevaarlijker
Fijn stof komt voor in verschillende groottes, hoe kleiner, hoe gevaarlijker. De enige manier waarop zij het menselijke lichaam kunnen ingaan, is door inhalatie. Terwijl grotere deeltjes over het algemeen door de neus en de keel worden gefilterd, kunnen deeltjes kleiner dan 10 micrometers (PM10) in de bronchiën en de longen terechtkomen en dan leiden zij tot hoesten en niezen. Deeltjes kleiner dan 2,5 micrometers (PM2,5) kunnen zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Studies tonen aan dat zij medeverantwoordelijk zijn voor astma, allergieën, hartaanvallen en vroegtijdige sterfgevallen.
De EP-leden kijken naar de kleine deeltjes
De niveaus van PM10 worden regelmatig gecontroleerd, het meten van PM2,5 niveaus is moeilijker. PM10 wordt hoofdzakelijk in industriezones gevonden, hoewel het licht is en door de wind kan worden meegevoerd naar andere gebieden. Binnen de EU hebben België, Nederland, Noord-Italië, Duitsland en Midden-Europa de hoogste concentraties.
De EU-wetgeving over de kwaliteit van de lucht behandelt al zwaveldioxide, lood, ozon en PM10 in de atmosfeer. Een rapport van de Duitse liberaal Holger Krahmer, over de toekomstige Richtlijn van de luchtkwaliteit van de EU, richt zich op het stellen van ambitieuze grenzen voor PM2,5 deeltjes. Dit is noodzakelijk want in het rapport wordt gesteld: "De sterke mate van luchtverontreiniging, vooral in de dichtbevolkte regio's en agglomeraties in de EU, is medeverantwoordelijk voor talrijke aandoeningen van de luchtwegen en de gevolgen ervan."
Een ander rapport van de Nederlands socialist, Dorette Corbey i, over een meer algemene strategie tegen luchtvervuiling stelt: "In Europa kost luchtverontreiniging 3,6 miljoen levensjaren, anders gezegd 360.000 mensen die 10 jaar eerder overlijden."
Beide rapporten werden op dinsdag door de EP-leden goedgekeurd. In het rapport Krahmer werden een aantal amendementen goedgekeurd bij de eerste lezing van de wetgeving. Lees meer over deze rapporten door op de links hieronder te klikken .
REF.: 20060927STO11034
Nadere informatie :
Luchtkwaliteit
Thematische strategie voor het stadsmilieu
EP-commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid