EU veroordeelt Wit-Rusland om arrestatie van activisten (en)

Met dank overgenomen van Politiek en Veiligheidscomité (PSC), gepubliceerd op vrijdag 11 augustus 2006.

P/06/110

Brussel, 11 augustus 2006, 12195/06 (Presse 237), (OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de veroordeling van de Belarussische NGO "Partnerschap"

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de veroordeling, op 4 augustus 2006, van vier leden van de Belarussische NGO "Partnerschap", te weten Timofei Dranchuk, Aleksandr Shalaiko, Nikolai Astreiko en Enira Bronitskaya, tot gevangenisstraffen van zes maanden tot twee jaar.

De Europese Unie betreurt dat de autoriteiten van Belarus voortgaan activisten uit de civiele samenleving te intimideren en nog steeds niet bereid zijn internationale normen op het gebied van democratie en mensenrechten te eerbiedigen. De veroordeling van de leden van "Partnerschap", na de eerdere veroordeling van Aleksandr Kozulin, wijst er duidelijk op dat het democratische proces in Belarus verder uitgehold wordt.

De Europese Unie herhaalt zijn verzoek aan de Belarussische autoriteiten om de vier leden van de NGO "Partnerschap", Aleksandr Kozulin en alle andere politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten en eerherstel te geven.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*  Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.