Europese Commissie wil ruimere bevoegdheid Hof van Justitie

donderdag 20 juli 2006

Het Europese Hof van Justitie moet zo snel mogelijk de bevoegdheid krijgen om regels van de lidstaten op het gebied van politie-, justitie- en asielsamenwerking te toetsen. Verder zouden ook lagere rechters uit de lidstaten juridische vragen aan het Hof moeten kunnen voorleggen. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie i.

Het Hof van Justitie is nu niet bevoegd te oordelen over maatregelen van de lidstaten op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Dat is mogelijk in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Rechters uit de lidstaten mogen in veel gevallen aan het Hof van Justitie vragen voorleggen over de uitleg van Europese regels (zogenaamde prejudiciële vragen). Op het gebied van politie-, justitie- en asielsamenwerking hebben alleen de hoogste rechterlijke colleges dat recht (in ons geval de Hoge Raad). Burgers zijn nu gedwongen tot aan de hoogste rechterlijke instantie in hun eigen land door te procederen voordat zij bij het Europese Hof terecht kunnen. Dat beperkt de rechtsbescherming, aldus de Europese Commissie. Bovendien is het niet in het belang van een uniforme uitleg van regels in de Europese Unie.