Schrappen Straatsburg vergt delicate strategie

dinsdag 20 juni 2006

DEN HAAG (ANP) - Premier Jan Peter Balkenende i heeft zich vorige week tijdens de Europese Top in Brussel ,,geërgerd'' aan berichten als zou hij zijn bezwaren tegen Straatsburg als vergaderstad voor het Europees Parlement (EP) hebben ingeslikt.

Niets van waar, hield hij de Tweede Kamer dinsdag voor tijdens een terugblik op de top. Zijn bilaterale gesprekken over het onderwerp hadden hem echter geleerd dat ,,een drieste inzet een volkomen averechts effect zou hebben.''

Balkenende had in de aanloop naar de top onder anderen gesprekken gevoerd met de Franse president Jaques Chirac, de Oostenrijkse voorzitter Wolfgang Schüssel en de voorzitter van het EP, Josep Borrell.

Nadat hem duidelijk was geworden dat Borrell het geldverslindende heen en weer gereis tussen Brussel en Straatsburg niet formeel aan de orde wilde stellen, had hij Chiraq vertelt dat hij het onderwerp niet zou opbrengen. Maar de Nederlandse zorg was duidelijk bij de Franse president overgekomen, aldus de premier.

Balkenende verdedigde zich tegen kritiek van PvdA, D66 en GroenLinks die teleurgesteld waren over het uitblijven van een Nederlandse aanval op het parlementaire pelgrimsoord. Volgens PvdA-woordvoerder Frans Timmermans had de permier zijn oren niet zo moeten laten hangen naar Borrell, ,,die man is een dweil''.

De premier benadrukte echter dat het feit hij het onderwerp alleen onder vier ogen had opgebracht allerminst het einde van de discussie betekende. Maar voor het schrappen van Straatbrug is een verdragswijziging nodig en een delicate strategie. ,,Net als bij het binnenhalen van de korting van een miljard op de Nederlandse contributie aan de EU, moet gewacht worden op het juiste moment.''

Straatsburg gaat mee op het verlanglijstje van verdragswijzigingen die Nederland nodig vindt om het vertrouwen van de burger in Europa te herwinnen en de unie slagvaardiger te maken. Het zal geleidelijk worden ingebracht naarmate de extra rouwperiode van een jaar over het Franse en Nederlandse 'nee' tegen de Europese Grondwet verstrijkt. ,,Maar Nederland en Frankrijk hebben geen speciale verantwoordelijkheid voor een oplossing van dat probleem. We moeten die problemen met zijn allen onder ogen zien. Daar is de Nederlandse strategie op gericht,'' aldus de premier.