Uitzondering Nederland overdracht bewijzen
LUXEMBURG (ANP) - Nederland hoeft niet altijd bewijzen van misdrijven te overhandigen aan andere lidstaten als deze in eigen land zijn gepleegd. Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft donderdag na een lange discussie met zijn Europese collega's in Luxemburg die uitzonderingspositie kunnen regelen. Donner hoopt daardoor mede het Nederlands euthanasiebeleid te kunnen vrijwaren.
Donner drong echter in algemene zin aan op een uitzondering voor de verplichting om bewijslast over te dragen. Volgens de bewindsman bestaat ,,anders het gevaar dat één lidstaat een onderdeel van een internationale zaak naar zich toetrekt, waarvoor in dat land misschien een lagere straf wordt gegeven''. ,,Dat risico wil ik niet lopen'', aldus Donner.
Volgens de minister waren er vooral ,,in de beeldvorming'' misverstanden dat hij het liberale Nederlandse drugsbeleid wilde beschermen. ,,Maar als het over grote drugszaken gaat, geef ik de bewijzen liefst met bakken tegelijk mee.''
Donner gaf toe dat hij mede op verzoek van de Tweede Kamer ook wilde voorkomen dat bijvoorbeeld Italië bewijzen op kan vragen voor een euthanasie die in Nederland is uitgevoerd, ,,hoewel het voor mij om het algemene principe gaat en niet alleen om het euthanasiebeleid''.
Vooral met Frankrijk waren donderdag lange discussies nodig. Parijs wilde Nederland alleen voor bepaalde zaken een uitzonderingspositie geven als Frankrijk op zijn beurt Nederland weer bewijzen zou mogen weigeren. Donner wist deze zogeheten wederkerigheid echter uit het besluit, waarover jaren is onderhandeld, te houden.
Duitsland krijgt ook een uitzonderingspositie voor de overdracht van bewijzen voor zes soorten misdrijven, waaronder terrorisme. Deze uitzonderingen zijn echter tijdelijk, totdat de Duitse grondwet is gewijzigd.
Duitsland vreesde voor problemen met het grondwettelijk hof in Karlsruhe, omdat dit eerder ook al een regeling voor de overdracht van verdachten binnen de EU nietig verklaarde. Bij de overdracht van verdachte personen heeft Nederland wel een uitzondering voor zaken die met softdrugs te maken hebben. Donner merkte in dat verband donderdag overigens op dat ,,het in Frankrijk niet strafbaar is om in Nederland een coffeeshop te bezoeken''.