Ondertekening Overeenkomst van Cotonou door Gemeenschap en ASC-landen
De Gemeenschap en de landen van Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan (ACS) ondertekenen in Cotonou, Benin, een overeenkomst ter vervanging van de overeenkomsten van Lomé.
Doelstelling
Een nieuw kader realiseren voor samenwerking tussen de Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten. Dit kader is een gezamenlijk antwoord van de ACS-staten en de EG op de globalisering en moet de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de ACS-staten stimuleren en versnellen, bijdragen tot vrede en veiligheid en een stabiel en democratisch politiek klimaat bevorderen.
Achtergrond
Deze partnerschapsovereenkomst is een nieuwe etappe in de samenwerking tussen de ACS-landen en de Europese Unie. De samenwerking begon met de ondertekening van de eerste samenwerkingsovereenkomst (de overeenkomst van Yaoundé) in 1964, gevolgd door de vier overeenkomsten van Lomé, waarvan de laatste op 29 februari 2000 afliep.
Omdat de niet-wederzijdse handelspreferenties, de voornaamste aanpak die de oude overeenkomsten hanteerden, slechts een beperkt succes hadden en ook omdat aanpassing nodig is aan internationale ontwikkelingen zoals globalisering en technologische ontwikkeling, maar ook aan ingrijpende maatschappelijke veranderingen in de ACS-landen, introduceert de partnerschapsovereenkomst een nieuwe aanpak voor de samenwerking op dit gebied.
Belangrijkste doelstellingen van de overeenkomst
De belangrijkste doelstellingen van de overeenkomst zijn bestrijding en uiteindelijk uitroeiing van armoede en geleidelijke integratie van de ACS-landen in de wereldeconomie, maar zonder de doelstelling van duurzame ontwikkeling uit het oog te verliezen.
Algemene aanpak
De nieuwe aanpak die de overeenkomst invoert, is gericht op versterking van de politieke dimensie, meer flexibiliteit en meer verantwoordelijkheden voor de ACS-landen.
De aanpak berust op drie hoofdlijnen: politiek, handel en ontwikkeling, en is gericht op zowel integratie als sectorale kenmerken. Maatregelen moeten gericht zijn op een specifieke sector (bijvoorbeeld gezondheidszorg of vervoer) en tal van aspecten van de samenwerking combineren (bijvoorbeeld economische en sociale aspecten en milieu) om de steun doelgerichter te kunnen verstrekken.
De overeenkomst is gesloten voor twintig jaar en kan iedere vijf jaar worden herzien.
Pijlers van het partnerschap
Het partnerschap berust op vijf onderling afhankelijke pijlers:
een brede politieke dimensie;
bevordering van een participatieve benadering;
ontwikkelingsstrategieën en armoedebestrijding;
een nieuw kader voor economische en handelssamenwerking;
hervorming van de financiële samenwerking.
De Cotonou-overeenkomst is een gemengd akkoord waarbij zowel de EG als de lidstaten partij zijn en waarbij de EG en lidstaten hun optreden naar buiten toe coördineren.