EP: Russisch-Oekraïense gascrisis is "wake-up call" voor EU-energiesector

maandag 9 januari 2006

Pijpleidingen: de zwakke schakel?

De recente gascrisis tussen Rusland en Oekraïne is een "wake-up call" voor de EU, zegt EP-lid Giles Chichester, voorzitter van de commissie industrie, onderzoek en energie van het Parlement. Op de vooravond van de crisis zei hij dat de situatie "duidelijke gevolgen heeft voor de EU-energiemarkten en -voorraden [_] en dat herinnert ons aan onze afhankelijkheid van geïmporteerde brandstof."

De EU verlaat zich op Rusland voor 25 % van haar gas- en 30 % van haar oliebevoorrading. Sommige EU-leden, zoals Slowakije en Finland, zijn hier volledig van afhankelijk, terwijl andere staten, zoals Polen en Hongarije, sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, waarvan 90 % door Oekraïne passeert op weg naar de EU.

Volgens Chichester "toonde het geschil het belang aan van een volledig functionerende markt voor gas en andere energiebronnen en, in het bijzonder, de gevaren van om het even welke prijsafwijkingen van het marktniveau."  

Diversiteit is de sleutel

Chichester zei, zich aansluitend bij recente opmerkingen van Eurocommissaris voor Energie Andris Piebalgs i, dat "EU-beleidsmakers voor energie moeten streven naar diversiteit van de bevoorrading en competitieve markten als de beste manier om een stabiele bevoorradingszekerheid te behouden."

Het Europees Parlement keurde voorgestelde regelgeving over energie-efficiëntie goed in december. Hierbij werden EU-landen aangemaand om het energieverbruik door eindgebruikers met 9% te verminderen in een periode van negen jaar, iets strenger dan nationale regeringen die een vermindering van 6% over zes jaar voorstonden.

Eén voorstel, dat door Janos Koka, de Hongaarse minister voor Economische Zaken, naar voren werd gebracht tijdens een spoedzitting van EU-energiedeskundigen vorige week woensdag, betrof de mogelijkheid om een nieuwe gaspijpleiding te bouwen aan de Adriatische kust, waar tankers vloeibaar gas uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika zouden kunnen lossen. Dit zou de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen. Een haalbaarheidsstudie hierover moet tegen maart klaar zijn.

Een stijgende wereldvraag

Het bittere dispuut tussen Rusland en Oekraïne over de gasprijs werd uiteindelijk op 4 januari beslecht toen een compromis werd bereikt en de Russische gaskranen opnieuw werden opengedraaid.

Met een wereldwijde vraag naar gas die verwacht wordt tot 3% per jaar te stijgen in de komende 15 jaar, onderstreepte de crisis de problemen van gaspijpleidingen. In tegenstelling tot olie, die wereldwijd wordt verhandeld en verscheept waardoor het moeilijk is om de bevoorrading van een bepaald land af te snijden, steunt gas voornamelijk op pijpleidingen die verschillende landen doorkruisen en die naar willekeur kunnen worden afgesloten. Dit maakt dat burenrelaties van vitaal belang zijn voor producenten en consumenten.

De delegatie van het Parlement die instaat voor de relaties met Oekraïne houdt een buitengewone zitting op woensdag 11 januari om de politieke gevolgen van het geschil over de gasbevoorrading te bespreken.

REF.: 20060109STO04118

Meer weten :

Homepage van de commissie industrie, onderzoek en energie van het Parlement.

EP-commissie

Energiebesparing: voorstellen voor de toekomst

De voorgestelde Richtlijn over energiebesparing

EP-resolutie over energiebesparende maatregelen

Artikel over resolutie energiebesparing