EU-voorzitterschap veroordeelt 'politieke' veroordelingen in Wit-Rusland

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 3 augustus 2005, 10:06.

De Europese Unie uit haar diepe bezorgdheid over de recente ontwikkelingen in Belarus, waaruit eens te meer blijkt dat de civiele samenleving, de politieke oppositie en de onafhankelijke media stelselmatig en in toenemende mate onderdrukt worden.

De EU veroordeelt de recente acties van de autoriteiten van Belarus tegen de Unie van Polen in Belarus, alsook de inmenging van de overheid in de activiteiten van deze onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie. De EU is van oordeel dat deze inmenging de rechten van minderheden ondermijnt en strijdig is met de bestuursnormen waaraan Belarus zich in het kader van zijn OVSE-verbintenissen heeft gecommiteerd. De EU verzoekt de regering van Belarus met klem haar repressief beleid tegen haar eigen burgers terug te draaien en haar verplichtingen op het gebied van mensenrechten, met name jegens minderheden, onverkort na te komen.

De EU veroordeelt ook de straf die recent tegen Nikolai Statkevich en Pavel Severinets is uitgesproken voor hun rol bij de organisatie van betogingen na de niet volgens de regels verlopen verkiezingen van oktober 2004, en de straf die tegen Andrey Klimov is uitgesproken voor het organiseren van een betoging op 25 maart 2005. De EU is van mening dat deze processen politiek gemotiveerd waren. Voorts herinnert de EU aan haar vorige verklaringen betreffende personen die om politieke redenen zijn opgesloten, en blijft zij hun vrijlating eisen.

De vrije meningsuiting en het recht op betoging zijn onvervreemdbare mensenrechten en de EU sommeert Belarus die te eerbiedigen. De EU betreurt ook dat onafhankelijke kranten steeds meer moeilijkheden ondervinden om vrij te werken, en zij blijft bezorgd over de hoge boetes die hun worden opgelegd.

De EU is teleurgesteld omdat de acties van de regering van Belarus de ontwikkeling van nauwere betrekkingen tussen de EU en Belarus in de weg blijven staan en verhinderen dat de bevolking van Belarus kan genieten van de voordelen van het Europees nabuurschapsbeleid. De EU zal de ontwikkelingen van nabij blijven volgen en haar beleid ten aanzien van Belarus daarop afstemmen.

De EU herhaalt dat zij zich blijft inzetten om de civiele samenleving en de bevolking in het algemeen in Belarus te steunen bij hun inspanningen om in Belarus een democratische en pluralistische samenleving te bevorderen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.