Persvrijheid in Wit-Rusland

donderdag 4 juli 2002

Doc.: B5-0404/2002

Procedure : Gezamenlijke ontwerpresolutie

Debat : 4 juli 2002

Stemming : 4 juli 2002

Resolutie aangenomen (104/2/1)

Het Parlement maakt zich grote zorgen over het ernstige gebrek aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland, de strafrechtelijke vervolging van journalisten en het bevriezen van bankrekeningen van onafhankelijke media. Het dringt er bij de Wit-Russische autoriteiten op aan hun pogingen te staken om politiek kritische auteurs het werken onmogelijk te maken. De president en de regering van Wit-Rusland wordt verzocht de wet op de massamedia aan te passen aan de internationale normen voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof.

De Commissie, de Raad en de lidstaten zouden alle initiatieven ter bevordering van de persvrijheid in Wit-Rusland moeten steunen. Verder zou studenten uit Wit-Rusland de gelegenheid geboden moeten worden om aan universiteiten in de EU een journalistieke opleiding te volgen.

Het EP noemt met name de gevallen van de journalisten Nikolai Markevich en Pavel Maozheiko, die tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens kritische artikelen over president Lukashenko; bekende maar kritische auteurs als Vasil Bykov Ryhor Baraduin, Nil Gilevich en Sergei Zakonnikov, die bij de door de overheid gecontroleerde media worden geboycot; de hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Rabochy, die een veroordeling boven het hoofd hangt wegens laster tegen de president; de aanklacht tegen de kritische wetenschapper en publicist professor Bandazhevsky; en de bevriezing van de bankrekeningen van de grootst onafhankelijke krant Narodnaja Wolja.